- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Resor, ledsagning, parkering
- Riksfärdtjänst
Riksfärdtjänst
Riksfärdtjänst är en lag om ersättning för merkostnader på grund av funktionsnedsättning.
Tillgängligheten i buss, tåg och flyg förbättras hela tiden. Trafikbolagen erbjuder också kostnadsfri assistans för att fler ska kunna resa med kollektivtrafik. Om du ska resa mellan olika kommuner i Sverige och det inte räcker med trafikbolagens assistans finns riksfärdtjänst.
Riksfärdtjänst är en lag om ersättning för merkostnader på grund av funktionsnedsättning. Riksfärdtjänst kan beviljas när en person, på grund av stor och långvarig funktionsnedsättning, har merkostnader vid resa över en eller flera kommungränser i Sverige.
Ansökan
Ansökan bör inkommit till kommunen senast 25 arbetsdagar innan planerad avresa, för att möjliggöra handläggning av ärendet och sökandes bokning av resa till Riksfärdtjänsten AB. En ny ansökan om riksfärdtjänst måste skickas in för varje nytt restillfälle.
Ansökan skickas enklast digitalt via vår e-tjänst. Du kan även fylla i en blankett som du skriver ut själv. Länk till nedladdningsbar blankett hittar du på E-tjänsten för ansökan om riksfärdtjänst eller hämtar i foajén på kommunhuset.
Skicka in din ansökan tillsammans med handling som styrker vad du får för fördyrande omkostnader och/eller vad det är som gör att du inte kan använda allmänna kommunikationer på grund av din funktionsnedsättning
Handläggning, bedömning och beslut
När din ansökan inkommit påbörjar handläggaren en utredning och prövar din rätt till tillstånd enligt lagen om riksfärdtjänst (1997:735).
Beslut om riksfärdtjänst baseras på:
- Informationen som kommit in i det individuella ärendet, vanligtvis den sökandens egna ansökan
- Medicinskt utlåtande.
- Lag om riksfärdtjänst. Lagen är beslutad av riksdag.
- Med stöd av lagens förarbeten
- Vägledande domar tagna av domstolar runt om i Sverige.
Tänk på att handläggningen inte påbörjas förrän ansökan är komplett.
Vänta därför inte med att skicka in alla handlingar som behövs för din ansökan.
Medicinskt utlåtande
Vid första ansökan om riksfärdtjänst, eller på begäran, ska ett aktuellt medicinskt utlåtande bifogas till ansökan. Utlåtande kan utfärdas av legitimerad vårdpersonal, exempelvis fysioterapeut, läkare, sjuksköterska eller kurator. Det är den sökande som har ansvar att ordna och eventuellt betala för ett medicinskt utlåtande.
Tyck till om riksfärdtjänst
Har du synpunkter på kommunens tjänster och service? Låt oss då få veta vad du tycker. Berätta gärna både vad som är bra och mindre bra. Synpunkterna är viktiga för att Robertsfors kommun och de transportörer vi har avtal med ska kunna förbättra och utveckla verksamheten. Det kan handla om exempelvis bemötande från kommunens hantering eller om dina resor. Synpunkter och klagomål lämnar du via e-tjänst ((se länk nedan) eller eller genom att kontakta handläggaren.