Färdtjänst
Färdtjänst är en särskilt anpassad form av kollektivtrafik för personer som på grund av en varaktig funktionsnedsättning inte klarar att åka i den vanliga kollektivtrafiken.
Sedan 1998 är färdtjänst en trafiklagstiftning. I färdtjänst samåker man med andra och kan, precis som i kollektivtrafiken, behöva anpassa sig till styrda avresetider. Färdtjänst är inte som att resa i en egen privat bokad taxi.
Vem kan få färdtjänst?
Det är tre kriterier som enligt lagstiftning ska uppfyllas för att beviljas färdtjänst.
- Du ska vara folkbokförd i Robertsfors kommun.
- Du ska ha en funktionsnedsättning som är varaktig minst 3 månader.
- Funktionsnedsättningen ska innebära att du har allvarliga/väsentliga svårigheter att förflytta dig och/eller resa med buss.
- Färdtjänst utgår inte för resor som annan huvudman ansvarar för exempelvis sjukresor eller gruppresor inom anordnade verksamheter.
Bedömning av färdtjänstbehov
Rätten till färdtjänst ska alltid prövas mot den enskildes möjligheter att på egen hand förflytta sig med kollektiva färdmedel. Enbart dåligt utbygg kollektivtrafik eller bristande tillgång till kollektiva färdmedel utgör inte grund för färdtjänst.
Ett färdtjänsttillstånd kan förenas med individuella föreskrifter och villkor efter särskild prövning. Färdtjänst kan därför ibland beviljas endast under vinterhalvåret eller till och från busshållplats.
Medicinskt utlåtande
Vid första ansökan om färdtjänst, eller på begäran, ska ett aktuellt medicinskt utlåtande bifogas till ansökan. Utlåtande kan utfärdas av legitimerad vårdpersonal, exempelvis fysioterapeut, läkare, sjuksköterska eller kurator. Det är den sökande som har ansvar att ordna och eventuellt betala för ett medicinskt utlåtande. Blankett för nedladdning hittar du längst ner på sidan.
Ansökan
Ansökan skickas enklast digitalt via vår e-tjänst (länk hittar du längre ned på sidan).
Du kan även fylla i en blankett som du skriver ut själv (du hittar länk till blanketten på sidan för E-tjänsten för ansökan om färdtjänst) eller hämtar i foajén på kommunhuset.
Skicka in din ansökan tillsammans med handling som styrker hur din funktionsnedsättning påverkar din förmåga att förflytta dig till hållplats eller att resa i buss och tåg (allmänna kommunikationer).
Har du haft färdtjänst tidigare innebär det inte att du automatiskt beviljas ett nytt tillstånd. Du måste göra en ny ansökan för varje gång. Bedömning sker utan hänsyn till det tidigare tillståndet.
Är du missnöjd med tjänsten?
Har du synpunkter kring färdtjänst? Låt oss då få veta vad du tycker.
Du kan lämna synpunkter och klagomål om exempelvis specifika händelser som har inträffat i samband med resa i färdtjänstfordon. Synpunkterna är viktiga för att Robertsfors kommun och de transportörer vi har avtal med ska kunna förbättra och utveckla verksamheten.
Synpunkter och klagomål lämnas via e-tjänst, se länk nedan. Om du inte har tillgång till dator eller smartphone så kan du kontakta färdtjänsthandläggaren så hjälper vi dig att fylla i din synpunkt.