Om webbplatsen

Det här är Robertsfors kommuns officiella webbplats som använder CMS:et Sitevision. Den är vår primära kanal för kommunikation mellan kommunen och invånarna, samt för att nå ut med information till andra grupper och enskilda som till exempel företag, organisationer, potentiella inflyttare och turister.

Designen för webbplatsen är skapad av Robertsfors kommun i samarbete med webbyrån Limepark. Till grund ligger designen för kommunerna Vännäs, Vindelns, Bjurholms och Nordmalings webplatser.

Innehållet på webbplatsen anpassar sig automatiskt efter den skärmstorlek du har. Detta gör informationen med tillgänglig när du surfar från en mobiltelefon eller surfplatta.

Menyer och länkar

Lilla toppmenyn

TextHögst upp på robertsfors.se hittar du (som besöker oss via dator eller större skärm) den lilla toppmenyn. I den lilla toppmenyn hittar du snabblänkar till:

 • Sida för våra e-tjänster
 • Kommunens anslagstavla för anslag och kungörelser
 • Visit Robertsfors, kommunens turistinformation
 • Sökfunktionen
 • Menyknapp

Menyknappen med de tre strecken visar hur allt innehåll på webbplatsen ligger. Vi rekommenderar dig att navigera antingen genom att klicka dig fram via de stora menyerna på själva sidan eller genom sökfunktionen.

Besöker du oss via mobilen?

Då hittar du den lilla toppmenyn genom att klicka på menyikonen. Genvägarna finns då längst ner i listan.

Bildlänkar/puffar

Med de stora bildlänkarna visar vi sidor eller nyheter som är aktuella just nu. Klicka på texten för att komma direkt till den information som vi lyfter lite extra. På startsidan kan dessa komma att ändras lite då och då.

Ingångssidorna

När du klickar på en av startsidans menyknappar så kommer du till en så kallad ingångssida, det är en sida där du kan gå vidare till mer information.

På ingångssidorna finns en boxmeny som i datorn ligger i bredd (tre och tre rubriker åt gången) eller under varandra i mobilen.

När du klickar på en rubrik i menyn kommer du antingen direkt till en informationssida med text eller till ännu en ingångssida.

På en ingångssida finns också ofta några bildlänkar

Dessa fungerar på samma sätt som på startsidan. Klicka på texten för att komma till informationen som bildlänken visar. Detta kan både vara information inne pårobertsfors.se eller information som finns på någon annan webbplats utanför kommunens hemsida.

Informationssidor/textsidor

Informationssidorna är precis vad det låter som - en sida med information/text om ett specifikt ämne. På informationssidorna kan du även stöta på Utfällbara rubriker, Länkar till E-tjänster eller länkar till Relaterat innehåll. I toppen på sidan ser du även en lista på var på webben du befinner dig. Om du vill kan du klicka på något av stegen högst upp på sidan, så kommer du dit.

Utfällbara rubriker

På en informationssida kan det finnas utfällbara rubriker. Dessa kan du klicka på för att fälla ut ännu mer information. På det här sättet rymmer vi mer information på färre sidor och du som besöker oss på webben behöver inte leta information på flera sidor.

E-tjänster, Kontakter och Relaterat innehåll

Längst ned på en informationssida kan du ibland hitta länkar till E-tjänster, Kontakter eller till Relaterat innehåll.

Om du klickar på en E-tjänst kommer du till minasidor.robertsfors.se och till den tjänst som länken gäller.

Under Kontakter hittar du en länk till sidan med relevant kontaktinformation. Om flera utfällbara flikar finns på den sida du slungas vidare till, ska relevant flik fällas ut när du kommer till sidan.

Under Relaterat innehåll hittar du till exempel länkar till andra sidor på webben, till andra sidor utanför webben eller länkar till dokument för nedladdning.

Utformning och innehåll pårobertsfors.se

Informationsstrukturen ska sätta besökaren i fokus. Det material som publiceras på webbplatsen får inte innehålla reklam för produkter eller tjänster. Webbplatsens struktur och design ska underlätta för användaren att snabbt hitta den information och de tjänster denne söker.

Länkar till andra webbplatser

Robertsfors kommun förbehåller sig rätten att besluta om vilka länkar som ska finnas på www.robertsfors.se. Vi länkar i huvudsak till samarbetspartners eller webbplatser som har ett mervärde för våra målgrupper. Robertsfors kommun ansvarar inte för innehållet på de webbplatser som länkarna går till.

Bilder och grafik

Robertsfors kommun äger rätten till bilder och grafik på webbplatsen. I de fall bilderna ägs av annan part ska detta klart framgå på sidan. Det är inte tillåtet att ladda ner bilder för användning på andra webbplatser eller i andra medier utan tillstånd från Robertsfors kommun.

Användningen av foton, illustrationer, texter och annat material på webbplatsen ska ske i överensstämmelse med gällande rätt och ingångna avtal. Information som publiceras på robertsfors.se är upphovsrättsligt skyddad. Du får citera och vidareförmedla texter om du anger källan.

Ansvar och organisation

Kommunchefen

Är ytterst ansvarig för informationen på robertsfors.se. Hen är dessutom ansvarig för riktlinjer för arbetet medrobertsfors.se och för att utvecklingen av webbplatsen och dess innehåll sker enligt dessa riktlinjer.

Webbansvarig

Ansvarar för utbildning och support till webbredaktörer i kommunen. Webbansvarig är systemägare och förvaltare av de publiceringsverktyg som är kopplade till webbplatsen. Hen har också samordningsansvaret för innehåll, utveckling och funktion avrobertsfors.se.

Webbredaktörer

Ansvarar för att uppdatera innehållet på textsidorna löpande för den sektor eller verksamhet som de själva tillhör.

Respektive sektorchef

Är ansvarig till att korrekt innehåll från sin sektor läggs ut på webben.

Lagar och riktlinjer

Innehållet på kommunens webbplats ska följa gällande lagar och förordningar som exempelvis:

 • tryckfrihetsförordningen (offentlighetsprincipen)
 • sekretesslagen
 • förvaltningslagen
 • dataskyddsförordningen (GDPR)
 • lagen om upphovsrätt
 • marknadsförings- och varumärkeslagen
 • lagen om tillgänglighet till digital offentlig service

Hittar du fel på webbplatsen?

Eftersom webbplatsen är ny och informationen är flyttad i från vår gamla webb kan det ha smugit sig in fel eller liknande som vi missat. Hittar du uppenbara fel på webbplatsen, kanske en länk som inte fungerar, en sida som är svår att hitta eller felaktig text – är vi tacksamma om du uppmärksammar oss på detta.

Klicka på länken nedan för att rapportera ett fel.

Rapportera fel på sidan