Regionalt samarbete och vänorter

Robertsfors kommun samarbetar både med närliggande kommuner, samt har vänorter och utbyten med kommuner och regioner i andra länder.

Umeåregionen

För att med gemensamma krafter stärka både Umeåregionen som arbetsmarknadsregion och de enskilda kommunernas verksamheter och utveckling har Bjurholm, Vindeln, Vännäs, Robertsfors, Nordmaling och Umeå kommuner samarbetat sedan 1993. Örnsköldsviks kommun gick med i samarbetet 2013.

Samarbetet sker inom ett 20-tal verksamhetsområden. Syftet är att ge hög service till medborgarna till en lägre kostnad, att sporra positiv utveckling i kommunerna samt minska konkurrensen mellan kommunerna.

För att få mer information om samarbetet, besök Umeåregionens egen webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.eller se videon nedan.

Nätverk och vänorter

Robertsfors kommun har idag samarbeten på två kontinenter. Vänortssamarbetena är inom Europa och ser olika ut med olika orter. Representanter inom bland annat kultur, ungdomar, skola och officiella organ utför ständiga utbyten där vi besöker våra vänorter eller tar emot besök från dem.

Robertsfors vänorter är

  • Kuhmo, Finland
  • Sørfolds, Norge

En annan kontinent som Robertsfors kommun har samarbeten inom är Afrika. Tillsammans med Machakos, Kenya har Robertsfors kommun drivit ett flertal framgångsrika projekt genom åren som har gett mycket tillbaka och bidragit till hållbar utveckling i både Robertsfors och Machakos.

Läs mer om det pågående projektet Climate Action här.