- Startsida
- Barn och utbildning
- Skolskjuts och resor
Skolskjuts och resor
Grundskoleelever som har långt till skolan kan ha rätt till skolskjuts. Det är olika minimiavstånd för olika årskurser.
Avståndsgränser mellan skolan och bostaden
Elev är berättigad till skolskjuts enligt följande:
- Elev i anpassad grundskola 1-6 minst 2 km väg till skolan
- Elev i förskoleklass minst 2 km väg till skolan
- Elev åk 1-3 minst 2 km väg till skolan
- Elev åk 4-6 minst 2 km väg till skolan
- Elev i anpassad grundskola 7-9 minst 3 km
- Elev åk 7-9 minst 3 km väg till skolan
Elev är berättigad till skolskjuts mellan bostaden och påstigningsplatsen, om avståndet mellan elevens bostad och påstigningsplats för skolbuss eller skolbil är:
- Elev i förskoleklass minst 2 km
- Elev i anpassad grundskola 1-6 minst 2 km
- Elev åk 1-3 minst 2 km
- Elev åk 4-6 minst 2 km
- Elev åk 7-9 minst 3 km
- Elev i anpassad grundskola 7-9 minst 3 km
- Elev i anpassad gymnasieskola minst 3 km
Fordon
Allmänna färdmedel ska i första hand användas för skolskjuts. Om allmänna färdmedel inte kan användas på grund av att eleven har en funktionsnedsättning eller att allmänna färdmedel inte finns eller finns i begränsad omfattning kan skoltaxi eller skolbuss användas.
Skolbuss
Skolskjuts med buss genomförs främst genom den linjelagda trafiken inom Robertsfors kommun men det kan förkomma speciella skolturer.
Skolbil
Skolbil hämtar och lämnar vid anvisad plats i anslutning till hemmet och skolan. Eleven ska finnas på plats vid tid som angivits för hämtning. Skolbil är endast till för de som beviljats skolskjuts. Kompisar, anhöriga eller andra får inte åka med.
Väntetider
Väntetider för resande elever kan inte helt undvikas. Väntetiden ska dock hållas på en rimlig nivå. Väntetid före eller efter skoldagen bör inte överstiga 45 minuter per tillfälle.
Vid eventuella väntetider är det skolan som ansvarar för ordning och säkerhet. Elever som väntar på skolskjuts i slutet av skoldagen och de som kommer till skolan innan skoldagen börjat ska ges möjlighet att vistas inomhus.
Med väntetid avses tid utanför ramschemat. Rast eller håltimmar räknas inte in i tiden.
Ansvar för barns säkerhet på väg mellan bostad och skola
Kommunen, aktuell skola, entreprenören, föraren, föräldrar och elever har alla del i ansvaret under resan mellan bostaden och skolan. Eftersom många parter berörs i skolskjutsverksamheten kan det vara svårt att dra exakta gränser för var och ens ansvar.
Synpunkter och klagomål på skolskjuts
Alla synpunkter och klagomål är viktiga för oss. Vi använder dem som underlag när vi och våra entreprenörer ska utveckla och planera verksamheten.
Om du har synpunkter eller klagomål på skolskjutsen kan du lämna in dessa via vår e-tjänst som du hittar längre ned på sidan.
Är taxin försenad till skolan eller vid upphämtning efter skoldagens slut ska du skicka in en anmälan om avvikelse till skolskjutshandläggaren. Skicka i första hand ett mejl innehållande:
- Berörd elev
- Elevens skola och klass
- Datum då händelsen inträffade
- Klockslag
- Kortfattad beskrivning av händelsen
Gäller dina synpunkter skolskjuts med Länstrafiken?
Gäller frågan ett busskort som inte fungerar eller om du har synpunkter gällande Länstrafiken, vänligen kontakta Länstrafikens kundservice.