Arkitektritade väderskydd

Sexkantig rörformation i trä. EN person i röd tröja sitter inuti.

Väderskydd vid Åknät. Foto Amanda Sveed, Visit Umeå

Finns det någon mer fundamental byggnadskonstruktion än den som är menad att skydda oss mot väder och vind? Under vintern och våren 2023 designades och byggdes tre helt unika väderskydd längs Rickleån.

Projektet var ett samarbete mellan internationellt kända ArkNat, Umeå arkitekthögskola och Robertsfors kommun. Nu finns de specialritade byggnationerna att se och uppleva i Åknät, Räveln och Johanneslund.

Johanneslund “Grounded”

Ta vägen via Laxbacken, som går på västra sidan av Rickleån. Där finns parkeringsmöjlighet och du tar dig till väderskyddet genom att gå över bron över Rickleån. Väderskyddet ligger på den östra sidan av Rickleån.

Arkitektstudenternas beskrivning av skapelsen “Grounded”:
Grounded är en byggnad där fokus har riktats ifrån den typiska utsikten från ett vindskydd till det ofta förbisedda: skogens mark. Ingången, ett uppdraget hörn, för dig nära marken innan du sedan kan ta skydd på den torra plattformen. Genom en öppning i mitten av plattformen kommer du som besökare kunna undersöka skogens mark från ett svävande perspektiv. Ljuset som strömmar in genom den tornande öppningen sätter glans på den inramade marken.

Strukturen som sträcker sig 3,5 meter i bredd och närmare 4 meter i höjd, vilar på fyra små punkter, nära plattformens mitt. De unika “solfjädrarna”, alla med sina egna handsågade snitt, sträcker sig uppåt och utåt och på dessa vilar både tak och plattform. Taket kröns av en 160 centimeter hög ljusbrunn, klädd i bitar av gjutjärn från gjuteriet i Robertsfors som efterliknar Rickleåns mörka djup. Fasaden är färgssatt med lokalproducerad färg för att efterlikna skogens dova färger.

Så ta av dig ryggsäcken, kryp in, och låt benen dingla över skogens mark.

Karta Parkeringsplats vid Johanneslund

Platskoordinater: för väderskyddet i Johanneslund 64.154720, 20.861744

En rymdfarkostliknande träkoja i skogsdunge.

Väderskydd i Johanneslund. Foto: Amanda Sveed, Visit Umeå

Åknät “Hexan” och “Vittran”


Arkitektstudenternas beskrivning av byggnationen i Åknät:
Åknät drar dig till vattnet. Platsen manar dig att följa den bullrande forsen till de lugna strömmarna runt kröken. Vi ville skapa en plats som ramar in vattnet, ökar närvaron i naturen och inspirerar besökare att lyssna till ljuden och följa rörelsen av Rickleån.

Brötet på platsen blev inspirationen till vår design. De hexagonala formerna växte fram som en tolkning av timret och speglar den timmerindustri och flottning som har präglat platsen. De lekfulla konstruktionerna bjuder in till både äventyr och vila. De skapar en oas på din vandring genom den vackra Robertsforsnaturen.
Hexan är placerad 3 meter upp i luften och är en plats för både våghalsar och livsnjutare. Klättra upp för nätet för att utforska sovplatsen inuti. Väl inne kan du omfamnas av skogens ljud och beundra den vackra vyn, beskyddad av Hexan mot både regn och vind

Längre ut på udden hittar ni Vittran, en mötesplats för natur och människor. Här kan du sitta och njuta av en grillkväll med dina vänner och familj, titta på norrsken eller bara vila benen.

Karta över parkeringsmöjlighet vid Åknät

Platskoordinater: 64.220384, 20.795268

Sexkantigt rör i plank. Flicka tittar in i röret. Vatten i bakgrunden.

Väderskydd vid Åknät. Foto: Amanda Sveed, Visit Umeå

Räveln “Hässjan”

Arkitektstudenternas beskrivning av byggnationen i Räveln:

Inom räckhåll till centrum, men tillräckligt långt bort för att uppleva natur, hittar man Räveln. Det är en plats som utgörs av sitt häpnadsväckande, öppna fält som styr blicken mot Rickleåns stillsamma vatten. Under sommaren och hösten svajar det höga gräset i takt med vinden och kallar på ens uppmärksamhet…

Med avstamp i fältet, det höga gräset och Robertsfors historia av lantbruk är det här projektet baserat på hässjan, en simpel trästruktur ämnad att torka hö på. Trots att hötorkning var en fysisk och tidskrävande process bjöd den på umgänge och stoj och stim runt hölassen. Med detta i åtanke är målet med dessa tre strukturer att återuppleva det förflutna i en ny tappning.

Genom nyfikenhet upptäcker man snart strukturernas unika egenskaper som bjuder på både lek, samvaro och återhämtning. Här ska besökaren uppmuntras till att uppleva de många utomhusaktiviteter som strukturerna erbjuder i symbios med det vackra landskapet.

Karta för parkering vid Räveln

Platskoordinater för Räveln: 64.182586, 20.847865

Tre Höga A-formade träkonstruktioner

Väderskydd vid Räveln. Foto: Amanda Sveed, Visit Umeå

FIlm om projektet