Dricksvatten och bakterier

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och oavsett om du har kommunalt vatten eller egen brunn så är det viktigt att det är av god kvalitet.

Kommunalt vatten

Vattnet är mjukt, hårdhetsgraden ligger på 3.4 dH (tyska grader) och har ett Ph-värde på 7,5 – 7,8. Tänk på att när du tvättar med mjukt vatten behövs mindre tvättmedel. Se tillverkarens rekommendationer på tvättmedelspaketen för exakta uppgifter. Tänk också på att ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsgrepp.

Dricksvattnets kvalitet beror dels på råvattnets kvalitet och dels på hur vattnet transporteras fram till kranen, det vill säga vilken konstruktion ledningsnät och reservoarer har och i vilket skick dessa konstruktioner är.

Råvattnet kan vara ytvatten eller grundvatten. Råvattnet innehåller en rad olika ämnen som antingen kan vara nyttiga eller oönskade. Allmänt sett har vi i Sverige en god tillgång och en bra kvalitet på råvatten och dricksvatten. Men dåliga tekniska lösningar och konstruktioner kan innebära en risk för ohälsa.

Dricksvattnet kan påverkas negativt genom förorening av bakterier och andra mikroorganismer, eller genom att halterna av olika kemiska ämnen är för höga eller låga. Någon klorering av dricksvattnet görs normalt inte men kan dock förekomma i vissa delar av nätet i samband med rörarbeten eller liknande.

Brukningsavgifter

Fast avgift

Ägare av fastighet ska betala brukningsavgift. De fasta avgifterna speglar fastighetens nytta av VA-anslutningen och täcker kostnaderna för bland annat underhåll av vatten- och avloppsreningsverk, ledningsnät, administration och mätarbyte.

De fasta avgifterna utgörs av två delar:

  • Grundavgift: Avgift för nyttan av anslutningen till det kommunala ledningsnätet
  • Lägenhetsavgift: Varje fastighet som har tillgång till vatten eller avlopp betalar en lägenhetsavgift för varje utrymme som i upplåtelsehänseende bildar en enhet. Där begreppet lägenhet inte är tillämpligt räknas varje påbörjat 150-tal m2 bruttoarea som en lägenhet.

Den fasta avgiften fördelas mellan vatten respektive avlopp beroende på vilka anslutningar som finns till fastigheten.

Rörliga avgifter

Förbrukningen mäts i kubikmeter och avgiften som utgår täcker kostnaderna för dricksvattenproduktion och spillvattenrening. Vattenförbrukningen mäts i kubikmeter och spillvattenmängden som lämnar en fastighet beräknas vara lika stor.

Egen brunn

Har du en egen brunn som bara du eller din familj använder omfattas den av "Livsmedelsverkets publikation om dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk". Dessa regler och riktvärden gäller även för dem som tar sitt enskilda dricksvatten från en ytvattentäkt, till exempel från en sjö. Publikationen kan du ladda ned som PDF-fil nedan.

På livsmedelsverket.se finns broschyrer om hur man anlägger en brunn och hur man sköter en brunn som Socialstyrelsen och Sveriges geologiska undersökningar, SGU har publicerat.

Undersökning av eget dricksvatten

Den som har en enskild brunn ansvarar själv för vattenkvaliteten och för att hålla brunnen i bra skick. Om du vill kontrollera ditt brunnsvatten kan du ta kontakt med något av de laboratorier som utför sådana analyser.

Laboratorierna tillhandahåller provtagningsflaskor och instruktioner om hur provtagningen ska göras. I Umeåområdet finns ett ackrediterat laboratorium som utför mikrobiologiska och kemiska analyser på dricksvatten, se länk nedan. Provtagningsutrustning kan beställas direkt på företagens hemsidor.

Kan dricksvattentäkten vara ett livsmedelsverksamhet?

Din vattentäkt kan räknas som ett livsmedelsföretag om den som har en egen brunn och använder vattnet från den i följande verksamheter:

  • Livsmedelsverksamhet, till exempel restaurang, livsmedelsproduktion, café.
  • Offentlig verksamhet, till exempel skola, vårdhem.
  • Kommersiell verksamhet, till exempel hotell, uthyrning av stugor.
  • Om brunnen eller vattenverket producerar mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn eller mer eller om minst 50 personer förses med dricksvatten

Vattentäkten omfattas då av dricksvattenföreskrifterna. Är ni osäkra på om eran brunn räknas som en livsmedelsverksamhet, har frågor eller vill ha mer information kan ni alltid kontakta miljökontoret eller gå in på Livsmedelsverkets hemsida.

Bidra till bättre grundvattenkvalitet

Har du en egen brunn? Hjälp oss att förbättra kunskapen om lokal grundvattenkvalitet och kvantitet genom att registrera din brunn i SGU:s Brunnsarkiv.

Varför registrera din brunn?

  • Skydd och planering: Din brunn blir synlig för myndigheter, konsulter och kommuner, vilket underlättar vid vattenplanering och skydd vid miljöolyckor.
  • Information för andra: Andra som vill borra efter vatten eller energi kan ta hänsyn till din brunn.
  • Kommunens arbete: Bidra till kommunens planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida dricksvattenbehov.

Så här gör du:

  1. Gå till SGU:s webbplats.
  2. Fyll i inrapporteringsformuläret.

Genom att registrera din brunn hjälper du till att skapa en bättre framtid för vårt grundvatten!