Artikeln publicerades 16 juni 2020

Unik sommarsimskola räddar liv

Kvinna med långt hår och prickig klänning, bassäng i bakgrunden.

Madelene Persson är enhetschef på Robertsfors badhus.

Robertsfors kommuns sommarsimskola har funnits så pass länge att ingen riktigt minns vilket år den drog igång. Det Madelene Persson, enhetschef över simhallen i Robertsfors, dock är säker på är att simskolan gör stor skillnad för ett säkert bad, oavsett om det är i en simhall eller i en sjö.

De två första veckorna på sommarlovet erbjuder Robertsfors kommun barnen i kommunen att gå sommarsimskola. I första hand prioriteras barn som gått ut årskurs två, men både äldre och yngre barn kan bli antagna beroende på simkunnighet och behov. Dessutom får alla barn som blir antagna och som bor utanför centralorten gratis skjuts från hemmet, eller fritidshemmet, till badhuset och tillbaka.

– Det skulle jag säga är väldigt unikt i och med att sommarsimskolan är på ett sommarlov och inte ingår i någon form av skolplikt, säger Madelene Persson och berättar att avgiften på 250 kronor har varit oförändrad i minst 20 år. ​

Att alla barn ska få vattenvana, känna sig säkra i vattnet och kunna simma är viktigt för Robertsfors kommun. Därför kör man simskolan även i år, trots coronatider.

– Vi har anpassat undervisningen utifrån att vi håller distans, dessutom är den klorerade bassängen en säker plats, berättar Madelene.

I simskolan får barnen lära sig grunderna i att simma bröstsim, ryggsim och ligga på rygg och flyta.

– Det är jätteviktigt att man lär sig det tidigt. Tyvärr händer det tillbud med barn varje år i Sverige, därför är det här så viktigt för Robertsfors kommun ​eftersom det finns många sjöar, vattendrag och åar i här, säger Madelene.

Utöver simning får barnen även lära sig säkerhet i och omkring vatten, bland annat hur man beter sig på en brygga, att man simmar längs med stranden istället för rakt ut och om vad man ska tänka på när man åker båt.

I år är det 76 barn som deltar i sommarsimskolan. Madelen och hennes kollegor André Hansson och Sebastian Rahm undervisar tre grupper på förmiddagen och tre på eftermiddagen i nio dagar. På torsdag avslutas Robertsfors kommuns sommarsimskola 2020 och vi håller tummarna för att alla barn får en härlig badsommar!

Artikeln publicerades första gången 16 juni, 2020.