Hedersrelaterat våld

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett samhälls- och jämställdhetsproblem som skapar stort lidande för de som utsätts. Du som är utsatt kan kontakta socialtjänsten eller polisen för att få stöd och hjälp.

Lever du i en situation där du inte får bestämma själv hur du ska gå klädd och vilka du får träffa, eller där du utsätts för fysiskt eller psykiskt våld för att lära dig att lyda? Känner du dig övervakad, kontrollerad och hotad av föräldrar och släktingar? Tvingas du dölja din sexuella läggning? Då kan du vara utsatt för ett eller flera brott som går under begreppet hedersrelaterat våld och förtryck.

Hjälp och stöd när du blivit utsatt för hedersvåld

Du kan kontakta socialtjänsten eller polisen för att få stöd och hjälp. Är det akut ring 112. Kontakta Polisen genom att besöka polisstationen eller ring 114 14. Är det akut ring 112. På Polisens webbplats hittar du information om vad du kan göra om du är utsatt för hedersrelaterat brott. Läs mer om hedersrelaterade brott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du orolig för en utlandsresa?

Du kan kontakta svenska myndigheter innan du reser. Läs mer på regeringskansliets webbsida om familjekonflikt och familjerelaterat våld i utlandet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För frågor och rådgivning som inte rör akuta situationer, kontakta socialsekreterare, se kontaktuppgifter nedan.