Vandringsleder

Flottarstigen och Fiskestigen  – natur och historia i förening

Flottarstigen och Fiskestigen följer Rickleån från Överklinten ända ner till mynningen vid havet. Flottarstigen är benämningen på leden från Överklinten till Robertsfors bruk eftersom det  tidigare bedrevs flottning här.  Hela bruksområdet är industrihistoriskt intressant. Här finns bland annat en gammal bruksjärnväg, men även en helt modern  18-håls golfbana som vandraren knappast kommer att missa.

Efter Robertsfors samhälle och Bruksmuseet övergår Flottarstigen  i den så kallade Fiskestigen. Den tar vandraren ner till naturreservatet Klubben där Rickleån mynnar ut i Bottenviken. Denna del av Rickleån har aldrig flottrensats och har kvar sin unika miljö. Här har fiskare vandrat längs ån sedan århundraden och stigen har därav fått namnet Fiskestigen.

Båda lederna erbjuder en lätt vandring utan större höjdskillnader i natursköna områden. Vid Åströmsforsen finns ett naturreservat, där man bland annat kan hitta gul svärdslilja. En annan naturskön plats är Åknät, med riklig förekomst av liljekonvaljer.

Det finns också gott om fiskeplatser längs Rickleån. Förutom lax finns öring och harr samt förstås också gädda och abborre.  Läs mer under fiske. Efter stigen finns ett antal fina rastplatser med vindskydd, grillplatser, bänkbord och torrtoaletter. Några platser har handikappanpassats och går att nå med rullstol och har HWC.  Fiskestigen ansluter till två naturreservat, Klubben vid Rickleåns mynning samt Åströmsforsen vid Laxbacken.

Den del som utgör Flottarstigen är skapad för att användas under barmarksperioden. För den verkligt naturälskande är det ju dock möjligt att skida längs stigen med till exempel Tegsnässkidor eller andra breda skidor som går att spåra med.


Blomsterpromenaden i Åkullsjön

I Åkullsjön finns ett tre kilometer långt promenadstråk runt sjön med samma namn som byn. Stigen är delvis barkad, delvis gräsbeklädd och går även utefter Vindelvägen. På andra sidan sjön finns ett blomstertorg med blommande perenner samt en stor brygga med sittbänkar. Här finns även grill att låna.
Lättast, om man kommer med bil, är att parkera vid Hällisgården som ligger vid fotbollsplanen Hällgärdan .