Valdistrikt i kommunen

Alla personer som får rösta tillhör ett valdistrikt. Vilket valdistrikt du tillhör bestäms utifrån var du bor.

Varje valdistrikt är kopplat till en röstlokal. Röstar du på valdagen är det dit du ska gå. Väljer du att förtidsrösta kan du rösta i vilken förtidsröstningslokal du vill i hela landet. Din röst kommer att skickas till din ordinarie röstlokal.

Varje gång det är allmänna val (till Riksdag, kommun och region samt till Europaparlamentet) och vid eventuella folkomröstningar så delas alla som får rösta in i valdistrikt. Robertsfors kommun har fyra valdistrikt.

Varje valdistrikt är kopplat till en röstlokal. Röstlokalerna kan vara olika i olika val. Om du bor kvar på samma adress som vid valet 2022 så tillhör du samma valdistrikt som då. Har du flyttat inom kommunen kan du ha bytt valdistrikt.

På röstkortet som kommer att komma i din brevlåda mellan den 20-22 maj står det vilket valdistrikt du tillhör och vilken som är din röstlokal. Väljer du att förtidsrösta kan du rösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela landet. Din förtidsröst kommer sedan att transporteras till den röstlokal som är kopplad till ditt valdistrikt och räknas samman med övriga röster i samma distrikt.

Valdistrikten i Robertsfors kommun är:

  • Ånäset
    Överklinten
    Robertsfors
    Bygdeå