Jobba som röstmottagare

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Alla EU-medborgare har möjlighet att rösta. I samband med valdagen behöver vi personer som vill arbeta i vallokal.

Vi söker dig som tycker om att arbeta där det händer många saker samtidigt, som trivs med att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Du behöver kunna överblicka vad som behöver göras och hjälper till tillsammans med de andra röstmottagarna i vallokalen.

I varje vallokal kommer det att finnas en blandning av nya och erfarna röstmottagare. Många som jobbar i vallokal tycker att det är en rolig erfarenhet och återkommer vid varje val.

I uppdraget som röstmottagare ingår bland annat att:

  • se till att det är god ordning i vallokalen
  • ta emot röster och lägga dem i urnan
  • markera i röstlängden vilka som röstat
  • hjälpa de väljare som ber om det, till exempel genom att informera om hur de
    gör för att rösta
  • granska förtidsröster
  • räkna röster efter att vallokalen har stängt.

Röstningen pågår mellan kl. 08.00-21.00 på valdagen. Under dagen arbetar röstmottagarna i kortare pass. Efter röstningen börjar rösträkningen som samtliga röstmottagare deltar i. Beräkna att rösträkningen slutar mellan kl. 22.30 och 23.30.

För att klara uppdraget behöver du förstå/prata bra svenska men du behöver inte vara svensk medborgare för att arbeta i vallokal. Vi vill gärna ha sökande med kunskaper i andra språk utöver svenska och engelska. Du behöver också vara minst 18 år.

Den som är aktiv politiker och finns med på valsedlarna bör inte arbeta i vallokal.

För arbete i vallokal samt förberedande utbildning utgår ersättning.

Observera att valdagen är i anslutning till en långhelg (torsdagen den 6 juni är röd dag och skolorna är stängda fredagen den 7 juni). Vi förväntar oss att du som anmäler ditt intresse är beredd att jobba hela söndagen den 9 juni.

Arbeta under förtidsröstningen

Vi söker även dig som vill arbeta under förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen.

Förtidsröstningen är öppen varje dag, även på helger. Passen kan vara både dag- och kvällstid. Huvuddelen av arbetet under förtidsröstningen är att ta emot röster samt att för hand skriva av uppgifterna från röstkortet och hålla i ordning. Arbetet kan stundtals vara mycket stressigt med långa köer. Röstmottagarna arbetar alltid minst två personer samtidigt. Ange i din intresseanmälan om du kan tänka dig att arbeta under förtidsröstningen. Vi ser gärna att du som anmäler ditt intresse kan arbeta minst 5 pass. Ersättning under förtidsröstningen är timbaserad.

Utbildning

Alla röstmottagare kommer att få utbildning om cirka 3 timmar innan uppdraget börjar. Utbildningen kommer att ske under maj. Mer information om datum för utbildning kommer senare. Endast de som genomgått utbildningen får arbeta i vallokalen. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet.

Mer information och intresseanmälan

Du kan göra din intresseanmälan direkt via e-tjänsten nedan.