Projekt LOUD Robertsfors

Gitarrist med långt hår i motljus.

Foto: ljuvafoto

LOUD Program är ett internationellt musikprogram som erbjuder högkvalitativ utbildning av instruktörer i världsklass till grundskoleelever.

Eleverna skapar sina egna band, bandnamn och bandfoton. De lär sig sina favoritlåtar, samt skriver och spelar själva in sitt material.

Musikprogrammet finns i 19 skolor i USA, och sedan 2020 även i Sverige. Det första LOUD Program Sweden startades i Pysslingens Skolor i Stockholm. Robertsfors var den andra kommunen i Sverige att genomföra projektet.

Robertsforsbördiga Josephine Forsman, trummis i Sahara Hotnights är programdirektör för LOUD Program Sweden. Medlemmarna i Sahara Hotnights fick sitt genombrott när de var 17 år gamla. De hade då spelat ihop sedan tioårsåldern.

Jag vill erbjuda elever samma hjälp som jag fick när jag var ung och började spela trummor, och jag insåg snabbt att programmet gjorde skillnad bland ungdomarna i Los Angeles. Det känns fantastiskt att svenska skolor delar tron på att enighet och samarbete mellan människor och kulturer är viktigt och att det börjar i skolorna. Josephine Forsman

LOUD Robertsfors

Deltagarna i LOUD Program Robertsfors håller till på Globalen i Robertsfors och bildar band med 5–6 elever i varje band. Genom LOUD Program får deltagarna uppleva vad som ingår i att vara ett band, gemenskap, kreativitet, låtskrivande och uppträdanden.