Artikeln publicerades 7 februari 2024

Nybyskolan vann regionfinal i skolhackaton!

Fyra elever sitter med laptops och ler mot kameran. En visar upp skärm med Minecraft.

Frances, Hugo, Linnea och Martin är några av eleverna i årskurs 4 och 5 på Nybyskolan som arbetat med det vinnande projektet i tävlingen Skolhackaton.

Igår tävlade årskurs 4–5 på Nybyskolan i Ånäset i regionsfinalen i Skolhackaton. I konkurrens med 11 andra lag från olika skolor i Västerbottens län kammade Nybyskolan hem vinsten och får nu representera Västerbotten i den riksfinalen på fredag!

Skolhackathon är en kreativ tävling för mellanstadieelever som arrangeras av Ung företagsamhet Västerbotten, Curiosum och Exploratoriet, där mellanstadieeleverna med hjälp av spelet Minecraft får lösa samhällsutmaningar på ett innovativt sätt. Årets tema är ”Ett klimatneutralt samhälle”. Nybyelevernas tävlingsbidrag är ”Nyby – Ett hälsosamt samhälle att må bra i!”.
Eleverna presenterade under tisdagen sitt arbete digitalt för Skolhackatons jury, ett Minecraftprojekt där de byggt ett innovativt förslag till ett klimatneutralt samhälle.

– Vi har under en ganska lång period arbetat med att ta fram ett klimatneutralt samhälle, från teori till prototyp till ett färdigt samhälle uppbyggt i Minecraft. Det har varit otroligt utmanande på flera sätt, men också lärorikt och roligt, säger Caroline Denninger, lärare på Nybyskolan.

Klassen bestämde sig tidigt i processen för tio viktiga områden i projektet och gjorde research bland annat kring olika byggmaterial och dess klimatpåverkan. De uteslöt till exempel tegel tidigt då de kom fram till att det släpper ut mycketkoldioxid när det tillverkas. Istället för betong använde de sig av vispat glas med lättmetall och även trä till byggnaderna i Minecraft-samhället.

–Det var svårt att tänka utanför boxen men efter ett tag blev vi bättre på det. Vi hade drömmar på att få över energi till andra och ge det i bistånd till andra länder. Det var extremt roligt att arbeta med våra klasskamrater, vi fick en ny gemenskap i klasserna, säger eleverna om att arbeta fram det vinnande tävlingsbidraget.

Det var en enig jury i regionsfinalen. Priset blev 3 000 kronor samt att Nybyskolans bidrag ska ställas ut på Sara kulturhus i Skellefteå den 13 mars. Nu väntar en nationell final på fredag 9 februari.

Nedan kan du ladda ner elevernas presentation av det vinnande bidraget.