Evenemangsdatum: Artikeln publicerades 22 februari 2024

Aktiviteter i solidaritet med det ukrainska folket 24 februari

Ukrainska flaggan två fält i Blått, överst och gult, nedanför.

På lördag arrangeras aktiviteter av Faddernätverket för de ukrainska flyktingarna i Ånäset för att på årsdagen av kriget visa solidaritet med det ukrainska folket.

På lördag den 24 februari är det två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Den ukrainska ambassadören i Sverige, Andrii Plakhotniuk, har, via Sveriges kommuner och regioner, bett svenska kommuner att stödja Ukraina genom att på olika sätt uppmärksamma årsdagen.

Flera ukrainska flyktingar välkomnades av civilsamhället i Ånäset i samband med att de placerades på orten efter krigets utbrott under 2022. Nu vill Faddernätverket för de ukrainska flyktingarna i Ånäset uppmärksamma dagen och visa solidaritet med det ukrainska folket.

Under lördagen kommer det att genomföras olika aktiviteter för att uppmärksamma årsdagen. Under deltävlingen i Skidserien som Nysätra IF arrangerar kl. 11.00-13.00 kommer det att flaggas med ukrainska och svenska flaggor. Det kommer även att finnas möjlighet att få en ansiktsmålning med ukrainska eller svenska flaggan.
– Vi kommer även att sälja ett traditionellt ukrainskt bakverk vid fikaförsäljningen. Och vi har ett lotteri i samarbete med Röda Korset till förmån för Ukraina där första pris är en blomsterbukett i gult och blått, berättar Evelina Hermansson, ordförande i Nysätra IF och representant för Faddernätverket för de ukrainska flyktingarna i Ånäset. Hon välkomnar alla att medverka eller på annat sätt stödja det ukrainska folket denna dag.

Enligt den ukrainska ambassadörens önskemål kommer dagen att dokumenteras med bilder och intervjuer som sedan kommer att skickas till den ukrainska ambassaden i Sverige.

Även på pingstkyrkans second hand-butik Fyndet i Ånäset kommer det att vara liknande aktiviteter mellan 10.00-14.00. Där kommer det finnas möjlighet att skänka pengar till insatser i Ukraina.

Robertsfors kommun stöttar Faddernätverket för de ukrainska flyktingarna i Ånäset och hoppas att dagen blir välbesökt. Klicka här för att läsa mer om skidserien i kommunensaktivitetskalender