- Startsida
- Kommun och politik
- Beredskap och säkerhet
- Din egen beredskap
Din egen beredskap
Myndigheter och medborgare har ett gemensamt ansvar att hantera katastrofer och andra kriser. Vid en samhällskris kommer samhällets resurser att gå till de mest utsatta i första hand, till exempel äldre, barn och sjuka.
Du som klarar dig själv under normala förhållanden har därför ett ansvar att kunna klara dig i en vecka vid en allvarlig kris medan räddningstjänstens resurser går till att hjälpa mer utsatta grupper i samhället. Du är en del av Sveriges beredskap.
Det första som du kan göra för att bidra till den gemensamma krisberedskapen är att se till att du själv är förberedd hemma. Se till att du har vatten, värme och något att äta så att du klarar dig i en vecka. Att kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter är också viktigt.
Ha en krislåda hemma
Du kan förbereda ditt hushåll på en samhällskris genom att skaffa en krislåda. I lådan förvarar du saker som kan vara bra att ha hemma om en samhällskris skulle uppstå. Det kan handla om ett längre strömavbrott som gör att vattnet eller värmen försvinner. I en sådan situation blir det även svårt att följa nyheter eller söka information.
Livsmedel vid kris
Vad behöver du ha hemma för att klara dig utan att handla mat på en vecka? Genom att vara rätt förberedd så klarar du en besvärlig situation bättre. Livsmedelsverket har skapat flera webbsidor med information och tips om hur du bäst hanterar olika livsmedel vid en kris eller samhällsstörning.
Dricksvatten är viktigast
Ibland är det långt till närmaste dricksvattenkran. Då kan du behöva ta med en dunk med vatten. Här finns råd om hur du gör för att hålla dricksvattnet i dunken fräscht.
Läs mer om dricksvatten i dunk hos Livsmedelsverke Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Matförråd vid kris
Vad kan du äta för att få i dig tillräckligt med energi när det finns begränsad tillgång på mat eller möjlighet att laga den?
Laga mat utan el
Med campingkök, bränsle och tändstickor hemma klarar du enklare matlagning om det blir strömavbrott.
Läs mer om att laga mat utan el hos Livsmedelsverket