Invigning av arkitektstudenters unika väderskydd längs Rickleån
På fredag 26 maj är det invigning av de tre unika väderskydd som arkitektstudenter från Arkitekthögskolan i Umeå och ArkNat bygger vid Flottarstigen och Fiskestigen längs Rickleån. Allmänheten är välkomna till alla tre platser. Ett extra lekfullt väderskydd som kan uppskattas av barn invigs vid Räveln.
Var och när:
26 maj
- 10.00: Johanneslund – invigningstal Platskoordinater: 64.154720, 20.861744 (Klicka här för parkeringsanvisning)
- 11.00: Åknät – invigningstal av Lars Tängdén, kommunstyrelsens vice ordförande. Platskoordinater 64.220384, 20.795268 (Klicka här för parkeringsanvisning)
- 12.30: Räveln – invigningstal av Gun Ivesund, ordförande i Tillväxtutskottet samt Olov Martinson, platschef Bygdsiljums Sågverk. Korvgrillning! Platskoordinater 64.182586, 20.847865 (Klicka här för parkeringsanvisning)
Då det finns begränsningar i antalet parkeringsplatser i närheten av väderskydden uppmanar vi besökare att samåka, eller att ta sig till platserna med cykel eller till fots.
Läs studenternas beskrivning av väderskydden längre ned
Studenter vid Arkitekthögskolan i Umeå arbetar med väderskyddet som ska byggas i Johanneslund.
Foto: Arkitekthögskolan i Umeå
Johanneslund
“GROUNDED” är en byggnad där fokus har riktats ifrån den typiska utsikten från ett vindskydd till det ofta förbisedda: skogens mark. Ingången, ett uppdraget hörn, för dig nära marken innan du sedan kan ta skydd på den torra plattformen. Genom en öppning i mitten av plattformen kommer du som besökare kunna undersöka skogens mark från ett svävande perspektiv. Ljuset som strömmar in genom den tornande öppningen sätter glans på den inramade marken.
Strukturen som sträcker sig 3.5 meter i bredd och närmare 4 meter i höjd, vilar på fyra små punkter, nära plattformens mitt. De unika “solfjädrarna”, alla med sina egna handsågade snitt, sträcker sig uppåt och utåt och på dessa vilar både tak ochplattform. Taket kröns av ett 160cm hög ljusbrunn, klädd i bitar av gjutjärn från gjuteriet i Robertsfors som efterliknar Rickleåns mörka djup. Fasaden är färgssatt med lokalproducerad färg för att efterlikna skogens dova färger.
Så ta av dig ryggsäcken, kryp in, och låt benen dingla över skogens mark.
Åknät
Åknät drar dig till vattnet. Platsen manar dig att följa den bullrande forsen till de lugna strömmarna runt kröken. Vi ville skapa en plats som ramar in vattnet, ökar närvaron i naturen och inspirerar besökare att lyssna till ljuden och följa rörelsen av Rickleån.
Brötet på platsen blev inspirationen till vår design. De hexagonala formerna växte fram som en tolkning av timret och speglar den timmerindustri och flottning som har präglat platsen. De lekfulla konstruktionerna bjuder in till både äventyr och vila. De skapar en oas på din vandring genom den vackra Robertsforsnaturen.
Hexan är placerad 3 meter upp i luften och är en plats för både våghalsar och livsnjutare. Klättra upp för nätet för att utforska sovplatsen inuti. Väl inne kan du omfamnas av skogens ljud och beundra den vackra vyn, beskyddad av Hexan mot både regn och vind
Längre ut på udden hittar ni Vittran, en mötesplats för natur och människor. Här kan du sitta och njuta av en grillkväll med dina vänner och familj, titta på norrsken eller bara vila benen.
Räveln
Inom räckhåll till centrum, men tillräckligt långt bort för att uppleva natur, hittar man Räveln. Det är en plats som utgörs av sitt häpnadsväckande, öppna fält som styr blicken mot Rickleåns stillsammavatten. Under sommaren och hösten svajar det höga gräset i takt med vinden och kallar på ens uppmärksamhet…
Med avstamp i fältet, det höga gräset och Robertsfors historia av lantbruk är det här projektet baserat på hässjan, en simpel trästruktur ämnad att torka hö på. Trots att hötorkning var en fysisk och tidskrävande process bjöd den på umgänge och sto och stim runt hölassen. Med detta i åtanke är målet med dessa tre strukturer att återuppleva det förflutna i en ny tappning.
Genom nyfikenhet upptäcker man snart strukturernas unika egenskaper som bjuder på både lek, samvaro och återhämtning. Här ska besökaren uppmuntras till att uppleva de många utomhusaktiviteter som strukturerna erbjuder i symbios med det vackra landskapet.
Läs nyheten
Läs mer om Arknat här.
Invigningen är en del av Myller 2023.