Sotning och Brandskyddskontroll och Brandskyddskontroll

Sotning är en viktig del i arbetet med att förebygga bränder i bostäder. Enligt lagen om skydd mot olyckor så ansvarar kommunen i brandförebyggande syfte för att sotning och brandskyddskontroller utförs.

Sotning

Sotning och brandskyddskontroll utförs i brandförebyggande syfte. En stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skorstenar. Vid sotning tas brandfarliga beläggningar bort för att minska risken för brand. Dessutom har det betydelse ur energi- och miljösynpunkt.

Inför sotning

Sotaren är beroende av din hjälp för att kunna utföra sitt arbete enligt de fasta avgifter som anges i taxan. När du får meddelande om att sotning ska ske är det bra om följande är klart när sotaren kommer:

  • Vägen till det som ska sotas eller kontrolleras är fri för passage och det är gott om plats runt det som ska sotas/kontrolleras. Ytorna på och invid objektet inte är belamrade med föremål som är hindrande eller kan komma till skada.
  • Samtliga utrymmen som berörs av sotning/kontrollen är tillgängliga för inspektion, rensluckor inte är blockerade och utrymme med sådan lucka är tillgängligt vid sotning. Taksäkerhetsanordningar som till exempel takstege, väggstege och glidskydd finns monterade och är väl underhållna.
  • Det finns stege, antingen en väggfast eller en lös väggstege tillgänglig på platsen där sotaren ska upp på taket.
  • Vägen fram till platsen där väggstegen ska stå är fri från snö och andra hinder.
  • Tillträdesvägar på tak, till exempel takstegar och gångbryggor, är fria från snö och andra hinder.
    Objektet är släckt och avsvalnat inför besöket.

Brandskyddskontroll

Brandskyddskontrollen ska upptäcka fel och brister i anläggningen för att undvika skador till följd av brand. Kontrollen innebär en prövning av att den enskilda anläggningens funktion och egenskaper från brandskyddssynpunkt i huvudsak överensstämmer med de krav som gällde när anläggningen togs i bruk.

Brandskyddskontrollen får bara utföras av yrkesutbildade sotare med särskild vidareutbildning och som är utsedd av kommunen. Brandskyddskontrollen utförs enligt viss taxa och sker med de intervaller (frister) som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bestämt.

Sotning och brandskyddskontroll ska genomföras vid två separata tillfällen.

Garanti och reklamation

Kontakta sotaren så snart som möjligt för bedömning av arbetet om du inte är nöjd. Detta är särskilt viktigt vid eldnings­anläggningar där förhållandena även efter en relativt kort drifttid kan göra bedömningar svåra eller omöjliga. Vid konstaterat fel i arbetet ska detta åtgärdas utan onödigt dröjsmål och utan extra kostnad för dig som fastighets­ägare eller nyttjanderätts­havare.

Bra att tänka på om du eldar inomhus

  • Använd torr ved. Då bildas mindre tjära i skorstenen och soteld uppstår inte lika lätt. Ved bör torkas i minst ett år och förvaras luftad under tak för att ge bästa resultat.
  • Elda endast med bränsle som anordningen är avsedd för enligt tillverkaren. Saknas sådan anvisning får bränslet endast bestå av rent trä som inte är förorenat.
  • Håll rent i pannrummet. Skräp innebär en stor brandrisk. Bränsle ska förvaras på säkert avstånd från eldstaden.
  • Förvara sot och aska i ett rymligt metallkärl med lock. Kärlet ska inte ställas på brännbart underlag på grund av risken för antändning. Tänk på att aska svalnar mycket långsamt.