Att tänka på vid eldning utomhus
Allemansrätten ger dig ingen rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden. Tänk på att det är den som håller i tändstickan som har ansvaret för elden.
Nya EU-direktiv kring eldning av trädgårdsavfall
Bioavfall ska sorteras och återvinnas eller komposteras separat enligt EU:s nya avfallsdirektiv som gäller från och med 1 januari 2024. Det påverkar bland annat hur trädgårdsavfall får tas om hand.
Under våren 2024 utreds hur Robertsfors kommuns lokala föreskrifter ska anpassas utifrån de nya EU-direktiven som bland annat rör eldning av trädgårdsavfall. Fram till dess att nya föreskrifter är framtagna gäller befintliga föreskrifter som du kan läsa här: Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön (2020). Pdf, 226.2 kB.Där står bland annat under §10 att eldning av torra löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom tätbebyggt område, se kartbilaga, Pdf, 2.3 MB. är förbjuden under tiden 1 april–30 september.
Elda säkert utomhus
Innan du börjar elda bör du
- undersöka brandrisken
- undersöka om det råder eldningsförbud inom Umeåregionens brandförsvars område, se länk längre ned.
Ladda gärna ner appen Brandrisk Ute som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Informationen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Prognosen gäller för den plats där du befinner dig, men du kan också söka efter motsvarande information för andra orter. Prognosen uppdateras varje dygn och gäller för aktuell dag och fem dagar framåt.
Välj en lämplig plats
Använd helst ett fältkök. Om du gör upp eld är det viktigt att välja rätt plats, till exempel grus- eller sandmark. Se till att det inte finns någon risk för spridning av elden.
Elda inte på torvmark eller i mossa. Även i jordig skogsmark är risken för bränder extra stor. Elden kan ligga och pyra nere i marken lång tid för att sedan flamma upp. Undvik också att elda nära myrstackar eller stubbar.
Gör inte upp eld direkt på eller intill berghällar. De missfärgas och kan spricka sönder.
Var också extra försiktig om du använder engångsgrill i naturen. Askan måste vara helt sval innan du kan slänga grillen. Se till att släcka grillen med vatten och att inte lämna den kvar i naturen.
Använd rätt bränsle
Som bränsle till elden får du ta grenar, kvistar och kottar på marken, men levande träd måste du låta vara ifred.
Eldstaden är ingen plats för sopor. Lägg inget obrännbart skräp i elden.
Ha tillgång till vatten och släck ordentligt
Se till att det finns tillgång till vatten att släcka med. En liten spade och ett kärl för vatten är bra att ha med. Gräv eller lägg stenar runt härden och håll elden liten.
- Låt elden brinna ut helt och hållet.
- Släck ordentligt med vatten och rör om så glöden slocknar.
- Gräv upp marken under askan tills ingen glöd eller rök finns kvar.
Elda inte när det blåser mycket
Kontrollera hur det blåser innan du börjar elda. Vinden kan föra in gnistor i skogen eller till torrt gräs som sedan kan starta en brand. Om vinden ökar, släck elden.
Gräsbränder kan lätt uppstå
Med vårvärme och vind ökar risken för gräsbränder snabbt. Torrt fjolårsgräs brinner bra och det kan fort gå överstyr, särskilt om det blåser mycket.