- Startsida
- Bygga, miljö och infrastruktur
- Avfall och återvinning
- Så här sorterar du ditt avfall
Så här sorterar du ditt avfall
Här nedan hittar du lite information och exempel på vad du kan återvinna vart.
Källsortering innebär att du sorterar avfallet där det uppstår, det vill säga vid källan, till exempel i ditt hem.
Ej återvinningsbart
Det avfall som inte kan återvinnas, läggs på deponi. Det gäller exempelvis sammansatta material som inte går att återvinna eller utvinna energi ur. Det ställs olika krav på deponier beroende på vilket avfall som tas om hand där. Farliga ämnen ska inte kunna läcka ut till omgivningen.
Exempel på ej återvinningsbart
- Keramik
- Porslin
- Glasfiber
- Isolering (fri från asbest)
- Spegelglas
- Gipsfigurer
Elavfall
Elavfall innehåller flera olika material som kan återvinnas. Exempelvis kan metallerna i elavfall återvinnas hur många gånger som helst utan att de tappar kvalitet. Elavfall kan också innehålla miljöfarliga ämnen. Kvicksilver, bly, kadmium och freoner är exempel på ämnen som är farliga för natur och människa. Genom att lämna in elavfall till återvinning sparar vi naturresurser och bidrar till en renare miljö. Elavfall ska sorteras på olika sätt beroende på typ av elavfall.
Exempel på elektronik
- TV & Skärmar
- Dammsugare
- Småelektronik
- Luftvärmepumpar
- Lysrör och ljuskällor
- Batterier
Energiåtervinning
Med energiåtervinning avses förbränning där avfallet används som bränsle och energin tas tillvara. Här lägger du sådant som inte kan återvinnas i andra fraktioner men som kan förbrännas.
Exempel på energiåtervinning:
- Sågspån
- Böcker
- Tapet
- Takpapp
Farligt avfall
En stor mängd av de produkter vi köper klassas som farligt avfall när de ska slängas. Även om det handlar om väldigt små mängder farligt avfall ska det alltid lämnas till rätt inlämningsplats. Om du har asbest (max 5 kg) som du vill lämna, kontakta personal på återvinningscentralen.
Tänk på att:
- Blanda inte olika medel, utan lämna in dem var för sig
- Kontrollera att förpackningarna är hela och inte läcker
- Använder du en annan förpackning än den ursprungliga, måste du skriva tydligt vad den innehåller
Exempel på farligt avfall:
- Kemikalier
- Målarfärg
- Sprayflaskor/burkar
- Rengöringsmedel
- Nagellack
- Asbest (max 5 kg)
Fiskeredskap
Insamlingen av trasiga fiskeredskap är en del av ett nytt producentansvar från regeringen för att öka återvinning och återanvändning samt minska nedskräpning. Ansvarig organisation är Fiskekretsen.
Innan du slänger något, kontrollera om det går att laga. Det finns många reservdelar, särskilt till metspön. Hela och fungerande redskap kan lämnas till återbruk.
Exempel på fiskeredskap
- Fiskespön
- Nät
- Håvar
- Fiskedrag
Gips
När gipset läggs i återvinningen är det viktigt att den är separerad från övrigt material så som kakel, reglar etc.
Hårdplast
Vid återvinning så skiljer vi på hårdplast som kastas på ÅVC och plastförpackningar som kastas på ÅVS.
Exempel på hårdplast
- Trädgårdsmöbler i plast
- Plasthinkar
- Blomkrukor i plast
- Plaströr
- Plastleksaker
Impregnerat trä
Impregnerat trä räknas till kategorin farligt avfall på grund av de giftiga kemikalierna som används vid behandlingen, dess potentiella miljöpåverkan, behovet av särskild hantering och återvinning, samt de negativa hälsoeffekterna det kan orsaka.
Invasiva växter
Invasiva främmande arter sprider sig lätt och påverkar den biologiska mångfalden. Oftast är det bra att ta bort dem så snabbt som möjligt. När växterna grävs upp, klipps av eller transporteras är dock risken stor att de sprids. Det är därför viktigt att det görs på rätt sätt.
Försök att få bort hela växten, särskilt de delar som förökar sig, det vill säga frön och rotdelar. Var noggrann och säkra att varken frön eller växtdelar kan komma ut i naturen under transporten. Dubbla väl förslutna transparenta säckar är lämpligast.
Exempel på invasiva växter
- Blomsterlupin
- Jättebalsamin
- Parkslide
- Gul skunkkalla
Kyl och frys
Kyl & frys lämnas på återvinningscentralen. Gamla kylskåp och frysar innehåller freoner som bidrar till växthuseffekten och förstör ozonlagret. Sedan 1995 är det förbjudet att använda freoner i kylskåp. Ändå är nästan vartannat skåp så gammalt att det innehåller freoner, och för att inte ta onödiga risker hanteras alla kylmöbler i samma process där eventuella freoner omhändertas i slutna system.
Metall
Kanske har du undrat varför metallförpackningar inte räknas till fraktionen metall? I Sverige har vi producentansvar för vissa fraktioner. För andra fraktioner finns det ett kommunalt ansvar för insamling och materialhantering. Ansvarsfördelningen syftar till att uppnå de nationella miljömålen och främja en cirkulär ekonomi.
Exempel på metallåtervinning
- Stekpanna
- Spik och skruv
- Cyklar
- Skottkärra
- Armeringsjärn
Målat trä
Mindre metaller som spik, gångjärn och beslag behöver inte tas bort. De sorteras bort med magnet senare i processen. Träavfallet flisas och transporteras till ett fjärrvärmeverk som omvandlar energin genom förbränning till värme och elektricitet.
Omålat trä
Mindre metaller som spik, gångjärn och beslag behöver inte tas bort. De sorteras bort med magnet senare i processen. Träavfallet flisas och transporteras till ett fjärrvärmeverk som omvandlar energin genom förbränning till värme och elektricitet.
Planglas
Planglas är en typ av glas som är tillverkat i platta skivor.. Återvinning av planglas är viktigt eftersom det sparar energi och resurser jämfört med att tillverka nytt glas från råmaterial.
Exempel på planglas
- Fönsterglas
- Glas från möbler (ex bordsskivor)
- Glaspartier
Ris och grenar
Ris och grenar som kommer från din trädgård eller balkong kan du komposteras utan särskilda tillstånd. Men avfall från trädgården kan också lämnas på kommunens återvinningscentral.
Stoppade möbler
I fraktionen Stoppade möbler lämnas större brännbart avfall och avfall som innehåller både metall och brännbart material. Denna fraktionen efterbearbetas med en kross, där brännbart material och metall separeras.
Exempel på stoppade möbler
- Sängar
- Bilbarnstol
- Soffa
- Båtsegel
- Biljardbord
Stubbar
Se till att stubbarna är fria från andra material som sten, jord eller metall, eftersom dessa kan störa återvinningsprocessen. Är stubbarna väldigt stora och tunga kan det underlätt att dela dem i mindre delar.
Textil
Från och med 1 januari 2025 är det krav på separat insamling av textilavfall. Det betyder att du inte längre får slänga till exempel kläder i soporna hemma. Textilier som du inte längre har nytta av ska sorteras och lämnas till återbruk och återvinning. Syftet med det nya insamlingskravet är ett led i att främja en mer cirkulär hantering av textilavfallet, det vill säga samla in, sortera och tillgängliggöra materialet på marknaden för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning.
Viktigt att tänka på gällande textilinsamling
Trasiga, rena och torra textilier:
- Det som lämnas ska vara rent och torrt.
- Lägg textilierna i en plastpåse och knyt ihop den väl innan du lägger den i behållaren.
Blöta, hårt nedsmutsade, förorenade eller kontaminerade textilier:
- Blöt, hårt nedsmutsad eller förorenad textil (exempelvis infekterad av skadedjur, möglig eller på annat sätt miljö- eller hälsoskadligt förorenad) ska lämnas som energiåtervinning
Skor definieras inte som textilavfall, trasiga skor sorteras som restavfall hemma eller som energiåtervinning på återvinningscentralen.
Trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall som kommer från din trädgård eller balkong kan du komposteras utan särskilda tillstånd. Men avfall från trädgården kan också lämnas på kommunens återvinningscentral.
Vitvaror
Till vitvaror hör alla sorters hushållsmaskiner, utom kyl och frys.
Exempel på vitvaror
- Diskmaskin
- Spis
- Köksfläkt
- Tvättmaskin
- Torkskåp
Wellpapp
Viktigt att tänka på är att vi särskiljer wellpapp från kartong.
- Wellpapp används ofta för att tillverka robusta förpackningar och lådor som kan skydda innehållet under transport. Wellpapp består av ett eller flera lager av vågformad (korrugerad) papp som är limmade mellan platta lager av papp.
- Kartong/pappersförpackningar är ett tjockt och styvt papper som består av ett enda lager eller flera lager av papp, dessa kastar du på din närmaste återvinningsstation.
Återbruk
Att återbruka saker istället för att slänga dem är ett enkelt och effektivt sätt att bidra till en hållbar framtid. Genom att ge gamla föremål nytt liv minskar vi mängden avfall som hamnar på soptippar.
Exempel på återbruksmetoder
- Ge bort eller sälja: Har du saker du inte längre behöver? Ge bort dem till vänner, familj eller välgörenhetsorganisationer. Du kan också lämna dem på secondhand butiker.
- Byt och dela: Organisera bytesdagar med vänner eller grannar där ni kan byta saker med varandra. Dela verktyg och utrustning för att minska behovet av att köpa nytt.
- Upcycling: Kreativ återanvändning, eller upcycling, innebär att du omvandlar gamla föremål till något nytt och användbart.
- Återanvänd: Många saker kan användas på nytt utan att förändras. Använd gamla kläder som städtrasor, eller återanvänd förpackningar för förvaring.