Rismyrans återvinningscentral

Robertsfors kommuns nya återvinningscentral heter Rismyran och är strategiskt placerad i Sikeå nära E4. Den invigs 14 april.

Rismyrans återvinningscentral invids 14 april 2025

Invigningen startar klockan 10.00 och ÅVC Rismyran håller sedan öppet enligt de öppettider som gällt för Fagerliden. Läs mer om Rismyran längre ned på sidan.

ÅVC Fagerliden stänger två veckor före Rismyrans invigning, sista öppna dag är 28 mars.

Öppettider

Veckodag

Öppettider

Måndag

11:30-19:30

Onsdag

07:30-15:30

Torsdag

07:30-15:30

Lördagsöppet

Rismyran kommer att ha lördagsöppet kl. 10:00-14:00 följande datum 2025:

  • 31 maj
  • 28 juni
  • 30 augusti

Rismyran är stängd på röda dagar

Om Rismyran

På Rismyrans återvinningscentral (ÅVC) kan du lämna nästan allt avfall som uppkommer i hemmet. ÅVC:n är bemannad och har bestämda öppettider. På Rismyran kommer det efter sommaren 2025 att vara möjligt för besökare som gått en webbutbildning att komma in på ÅVC:n även efter det att den stängt för dagen.

För återvinningscentralen ansvarar kommunen, denna service ingår i renhållningsavgiften. Insamlade material transporteras sedan vidare för återanvändning, materialåtervinning, energiåtervinning genom förbränning eller deponering på Dåva deponi och avfallsanläggning. Rismyran har ramp och plats för 15 containrar.

Nya fraktioner

Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall samt fiskeredskap. Läs mer om vad som gäller för dessa nya fraktioner nedan.

Textilåtervinning

På återvinningscentralen Fagerliden finns ett kärl för insamling av textil.Tänk på att i första hand återbruka hela och användbara kläder och andra textilier genom att sälja, byta eller skänka till valfri organisation.

  • Textilavfall ska vara rent och torrt när det lämnas på vår ÅVC. Kraftigt nedsmutsat eller mögligt textilavfall ska du även fortsättningsvis kasta i vanliga soppåsen.
  • Textilierna ska vara packade i en påse och läggas i anvisad behållare.

Syftet med det nya insamlingskravet är ett led i att främja en mer cirkulär hantering av textilavfallet, det vill säga samla in, sortera och tillgängliggöra materialet på marknaden för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning.

Fiskeredskap

Insamlingen av trasiga fiskeredskap är en del av ett nytt producentansvar från regeringen för att öka återvinning och återanvändning samt minska nedskräpning. Ansvarig organisation är Fiskekretsen. Utrustning som innehåller plast, som fiskespön, nät, drag och håvar, ska läggas i en särskild behållare.

Innan du slänger något, kontrollera om det går att laga. Det finns många reservdelar, särskilt till metspön. Hela och fungerande redskap kan lämnas till återbruk.

Återbruk

På Rismyran går det att lämna in material för återbruk på avsedd plats.

Sortera innan du kommer!

Oftast är det många som besöker återvinningscentralen samtidigt och det blir lätt stressigt för såväl kunder som personal. Det finns några saker du kan tänka på innan du åker till återvinningscentralen.

Att tänka på inför ditt besök

Tänk på att i förväg sortera ditt avfall innan du besöker återvinningscentralen. Det underlättar för såväl dig själv, personal och övriga besökare. Längre ned på sidan hittar du en länk till sopor.nu där du kan läsa om var du kan lämna olika typer av avfall.

Val av sopsäck

Sopsäckar som slängs på återvinningscentralen måste vara genomskinliga/transparenta. Skälet är att kontrollen av felsorterat avfall underlättas. Om avfallet är i färgade säckar, måste kunden själv plocka ur avfallet ur säcken och lägga det på avsedd plats.

När det gäller ris och kompost så kan färgade sopsäckar användas, men de ska tömmas av avlämnaren på rätt plats. De tömda säckarna läggs sedan i avsedd behållare eller i brännbart.

Gipsavfall

Gips i skivor, kan som förut lämnas i containern som är märkt: GIPS. Pulveriserat gips skall vara förpackat och sedan slängas i samma container som ovan. Skälet till denna ordning är att vi av arbetsmiljöskäl vill minska dammet vid avlastningen.

Farligt avfall

  • Blanda inte olika medel, utan lämna in dem var för sig
  • Kontrollera att förpackningarna är hela och inte läcker
  • Det farliga avfallet ska lämnas i hela och tydligt märkta förpackningar
  • Använder du en annan förpackning än den ursprungliga, måste du skriva tydligt vad den innehåller

Rapportera farligt avfall i verksamhet

Verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, mäklar, handlar eller behandlar farligt avfall är skyldiga att anteckna och rapportera uppgifter om avfallet till Naturvårdsverkets avfallsregister. Denna rapporteringsplikt gäller oavsett verksamhetens storlek eller typ av farligt avfall. Uppgifterna ska lämnas elektroniskt via Naturvårdsverkets e-tjänster senast två arbetsdagar efter att hanteringen har skett.

Rapporteringen är en viktig del av Sveriges spårbarhetssystem för farligt avfall och bidrar till tillsyn, statistikproduktion och rapportering till EU. Verksamheter som inte följer dessa regler kan bli föremål för miljösanktionsavgifter