Rismyrans återvinningscentral

Robertsfors kommuns nya återvinningscentral heter Rismyran och är strategiskt placerad i Sikeå nära E4.

Om Rismyran

För återvinningscentralen ansvarar kommunen, denna service ingår i renhållningsavgiften. Insamlade material transporteras sedan vidare för återanvändning, materialåtervinning, energiåtervinning genom förbränning eller deponering på Dåva deponi och avfallsanläggning. Rismyran har ramp och plats för 15 containrar.

På Rismyran kommer det efter sommaren 2025 att vara möjligt för besökare att gå en webbutbildning och därmed kunna få tillträde till anläggningen utöver öppettider. Mer information om detta kommer framöver.

TILLFÄLLIG STÄNGNING 12-24 juni

Under perioden 12-24 juni kommer anläggningen att få sin slutgiltiga asfaltering och behöver därför hållas stängd dessa dagar.

Öppettider

Veckodag

Öppettider

Måndag

11:30-19:30

Onsdag

07:30-15:30

Torsdag

11:30-19:30

Lördagsöppet

Rismyran kommer att ha lördagsöppet kl. 10:00-14:00 följande datum 2025:

  • 31 maj
  • 28 juni
  • 30 augusti

Rismyran är stängd på röda dagar

Att tänka på inför ditt besök

Sortera innan du kommer

Tänk på att i förväg sortera ditt avfall innan du besöker återvinningscentralen. Det underlättar för såväl dig själv, personal och övriga besökare. Längre ned på sidan kan du se en karta över Rismyran och vart de olika fraktionerna ska sorteras.

Val av sopsäck

Sopsäckar som slängs på återvinningscentralen måste vara genomskinliga/transparenta. Skälet är att kontrollen av felsorterat avfall underlättas. Om avfallet är i färgade säckar, måste kunden själv plocka ur avfallet ur säcken och lägga det på avsedd plats.

När det gäller ris och kompost så kan färgade sopsäckar användas, men de ska tömmas av avlämnaren på rätt plats. De tömda säckarna läggs sedan i avsedd behållare eller i brännbart.

Våga fråga

Är du osäker på hur du ska återvinna något så fråga gärna vår kunniga personal om hjälp.

Karta Rismyrans ÅVC

Klicka på bilden för att få fram en större bild.

Återbruk

I boden för återbruk kan du både hämta och lämna in material för återbruk. Här finns det plats för byggmaterial såväl som mindre saker.

Rapportera farligt avfall i verksamhet

Verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, mäklar, handlar eller behandlar farligt avfall är skyldiga att anteckna och rapportera uppgifter om avfallet till Naturvårdsverkets avfallsregister. Denna rapporteringsplikt gäller oavsett verksamhetens storlek eller typ av farligt avfall. Uppgifterna ska lämnas elektroniskt via Naturvårdsverkets e-tjänster senast två arbetsdagar efter att hanteringen har skett.

Rapporteringen är en viktig del av Sveriges spårbarhetssystem för farligt avfall och bidrar till tillsyn, statistikproduktion och rapportering till EU. Verksamheter som inte följer dessa regler kan bli föremål för miljösanktionsavgifter