- Startsida
- Bygga, miljö och infrastruktur
- Avfall och återvinning
- Rismyrans återvinningscentral
Rismyrans återvinningscentral
Robertsfors kommuns nya återvinningscentral heter Rismyran och är strategiskt placerad i Sikeå nära E4. Den invigs 14 april.
Rismyrans återvinningscentral invids 14 april 2025
Invigningen startar klockan 10.00 och ÅVC Rismyran håller sedan öppet enligt de öppettider som gällt för Fagerliden. Läs mer om Rismyran längre ned på sidan.
ÅVC Fagerliden stänger två veckor före Rismyrans invigning, sista öppna dag är 28 mars.
Öppettider
Veckodag | Öppettider |
---|---|
Måndag | 11:30-19:30 |
Onsdag | 07:30-15:30 |
Torsdag | 07:30-15:30 |
Lördagsöppet
Rismyran kommer att ha lördagsöppet kl. 10:00-14:00 följande datum 2025:
- 31 maj
- 28 juni
- 30 augusti
Rismyran är stängd på röda dagar
Om Rismyran
På Rismyrans återvinningscentral (ÅVC) kan du lämna nästan allt avfall som uppkommer i hemmet. ÅVC:n är bemannad och har bestämda öppettider. På Rismyran kommer det efter sommaren 2025 att vara möjligt för besökare som gått en webbutbildning att komma in på ÅVC:n även efter det att den stängt för dagen.
För återvinningscentralen ansvarar kommunen, denna service ingår i renhållningsavgiften. Insamlade material transporteras sedan vidare för återanvändning, materialåtervinning, energiåtervinning genom förbränning eller deponering på Dåva deponi och avfallsanläggning. Rismyran har ramp och plats för 15 containrar.
Nya fraktioner
Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall samt fiskeredskap. Läs mer om vad som gäller för dessa nya fraktioner nedan.
Återbruk
På Rismyran går det att lämna in material för återbruk på avsedd plats.
Sortera innan du kommer!
Oftast är det många som besöker återvinningscentralen samtidigt och det blir lätt stressigt för såväl kunder som personal. Det finns några saker du kan tänka på innan du åker till återvinningscentralen.
Rapportera farligt avfall i verksamhet
Verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, mäklar, handlar eller behandlar farligt avfall är skyldiga att anteckna och rapportera uppgifter om avfallet till Naturvårdsverkets avfallsregister. Denna rapporteringsplikt gäller oavsett verksamhetens storlek eller typ av farligt avfall. Uppgifterna ska lämnas elektroniskt via Naturvårdsverkets e-tjänster senast två arbetsdagar efter att hanteringen har skett.
Rapporteringen är en viktig del av Sveriges spårbarhetssystem för farligt avfall och bidrar till tillsyn, statistikproduktion och rapportering till EU. Verksamheter som inte följer dessa regler kan bli föremål för miljösanktionsavgifter