Elda utomhus

I alla tider har elden fascinerat människan. En sprakande lägereld en kall kväll ger extra krydda till friluftslivet. Men elden kan också om man handskas med den på fel sätt sprida stor förödelse. Tänk därför alltid på att ta hänsyn till din omgivningen och elda säkert. Allemansrätten ger dig ingen rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden.

När, var och hur får man elda?

Innan du börjar elda bör du:

  • Undersöka brandrisken
  • Undersöka om det råder eldningsförbud

Om eldningsförbud råder får du inte göra upp öppen eld, inte heller elda i iordninggjorda eldstäder.

Elda aldrig när det är torrt i marken eller då det blåser hårt. Elda så nära vatten som möjligt och ha alltid vatten till hands.  Finns iordninggjorda eldstäder i närheten använd en av dessa i förstahand. Gör annars en eldstad av sand och stenar. Tänk på att alltid ha en beredskap för att kunna ingripa och släcka om något oförutsett händer. När du eldat klart var noga med att släcka eld och glöd ordentligt.

Eldningsförbud

För att få reda om eldningsförbud råder kan ni hitta information dygnet runt på följande hemsida som även gäller för Robertsfors: (extern länk)

Om ni vill ha information och rådgivning om eldning  så kan ni nå Umeåregionens brandförsvar på
telefonnummer: 090-16 22 00 (kontorstid).

Brandriskprognosen som gäller är för Västerbotten och det är en generell svepning över länet.  För att se brandriskkartan kan man gå in på http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/varningar