Rökt fisk på fat, intill glasburk med vit röra.
Foto Philip Avesand

Projekt Hållbara Maritima Mattraditioner i Kvarken

Projektet Hållbara Maritima Mattraditioner i Kvarken (HMMK) har för syfte att säkerställa bevarandet av kunskapen om, och hanteringen av, kust och älvsfiskets råvaror i kommunerna Robertsfors, Umeå och Nordmaling.

Målet är att dokumentera och föra vidare dessa fisketraditioner samt att bidra till att öka både intresset och stoltheten över våra lokala maritima resurser och matkulturen som är knuten till dessa. De lokala fisketraditionerna och matkulturen ska även stå som grund för att nya produkter tas fram. Projektet ska även verka för hållbart fiske samt för att hänsyn tas till våra maritima miljöer. 

Projektet pågår från 2 november 2020 till – 31 januari 2023. 
Projektet är finansierat genom Landsbygdsprogrammet som i sin tur finansieras av Sverige och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Projektägare är Robertsfors Kommun och projektet görs i samarbete med Region Västerbotten Turism och Visit Umeå.

Projektet innefattar:

  • Nätverksträffar samt en workshop med möjlighet till efterföljande rådgivningstimmar för personer som driver eller arbetar med att utveckla kustnära- eller livsmedelsgodkänd verksamhet i följande kommuner; Robertsfors, Umeå eller Nordmaling
  • Tre kortfilmer, där tittaren får följa fiskens väg från vattnet till tallriken
  • En receptbok som släpps online och i 1000 fysiska exemplar

Kontaktperson

Projektledare

Joakim Eriksson
0705225212
Joakimeriksson88@gmail.com