Minska din energianvändning

10 energiråd från energirådgivningen

1. Uppvärmning
Om du sänker inomhustemperaturen med en grad så minskar uppvärmningskostnaden med fem procent. Öka elementens effektivitet genom att flytta möbler som hindrar värmen.

2. Varmvatten
En tiominuters dusch om dagen kostar upp till 2000 kronor per år. Med snålspolande munstycken på dusch och kranar kan du halvera vattenanvändningen.

3. Apparater i viloläge
Apparater i stand-by läge använder el i onödan. Detta gäller TV:n och alla apparater med fjärrkontroll, datorer och batteriladdare, dra ut mobilladdaren när den inte används. Stäng av dem! Använd en grenkontakt med strömbrytare som stängs av när apparaterna inte används.

4. Matlagning
En vattenkokare använder en tredjedel så mycket energi som en spisplatta för att koka upp samma mängd vatten. Kokar du mat med locket på kastrullen använder du en tredjedel så mycket energi som med en kastrull utan lock. Tina mat i kylen istället för i mikrovågsugnen.

5. Matförvaring
Kyl och frys är riktiga energislukare eftersom de står på jämt. Det lönar sig att köpa energisnål A-klass vid utbyte. Rätt temperatur i frys (-18 grader) och kyl (ca +5) och avdammad baksida håller energianvändningen låg.

6. Belysning
Byt till effektiv och bra belysning som exempelvis LED- och lågenergilampor och släck belysningen när du inte behöver ljus.

7. Disk och tvätt
Full disk- och tvättmaskin och låg temperatur ger längre energianvändning. Centrifugera tvätten med högt varvtal så torkar tvätten mycket fortare.

8. Elräkning
Vår elproduktion ger stora miljökonsekvenser. Genom att välja el som är producerad med förnybara energikällor som vindkraft och vattenkraft, till exempel Bra Miljöval el, kan du göra en insats för miljön. Se över ditt elavtal och välj elleverantör aktivt, så kan du minska både kostnaderna och miljöbelastningen.

9. Nytt energislag?
Om du bor i hus och värmer det med el eller olja – överväg att byta. Anslutningen till fjärrvärme, installation av pelletssystem eller värmepump lönar sig ofta och ger en stor miljövinst. Komplettera med solvärme.

10. Transporter
När du kör bil, kör mjukt och med rätt däcktryck, och minska bränsleförbrukningen med upp till 20%. Välj hellre tåg än flyg, eftersom det är mer än 50 gånger energieffektivare.

Fler tips för att minska din energianvändning

Vi använder energi varje dag på många olika sätt. Det finns mycket du kan göra för att minska energianvändningen. En del åtgärder är både enkla och billiga att genomföra men det kan vara klokt att göra det i rätt ordning.

  • allmännyttans hemsida kan du läsa mer om energieffektivisering I hemmet.
  • Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nya varor som exempelvis kylskåp eller tvättmaskin.
  • Minska dina energiförluster – Huset behöver ett bra klimatskal, det vill säga väl isolerade väggar, tak, golv och fönster, för att värmen ska stanna kvar längre i huset. Med stigande kostnader för uppvärmning av våra bostäder ökar också vårt intresse för att behålla den värme vi köper.

Låna en energimätare

Nu kan du låna en elenergimätare för att mäta elektriska apparaters elförbrukning när de är i drift eller i viloläge. Mätaren finns att låna på biblioteken i Robertsfors, Ånäset och Bygdeå.

Elpriser

Vill du jämföra olika elbolags priser och villkor?
Gå till Elpriskollen, Energimarknadsinspektionen

Är du intresserad av oberoende rådgivning kan du kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare. Kontaktuppgifter hittar du på sidan.