Röd tegelbyggnad med skylt med texten Lärcentruym

Vuxenutbildning – Lärcentrum

På lärcentrum hittar du Robertsfors kommuns verksamhet för vuxenutbildning.Här finns utbildning i svenska för invandrare (SFI) och vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå.

I Sverige har vi kanske den bästa vuxenutbildningen i världen. Att studera som vuxen är en bra möjlighet, en rolig upplevelse och samtidigt en chans att utveckla sig själv. Om du inte har bestämt dig för om och vad du i så fall skulle vilja studera så kan du alltid boka in en träff med studie- och yrkesvägledaren för att få lite hjälp på vägen. Det finns en massa olika utbildningar på olika nivåer och det är inte alltid så lätt att hitta utbildningarna på egen hand. Vi på Lärcentrum finns till för dig och hjälper dig gärna en bit på vägen med att bolla tankar och idéer.

Kanske har du funderat en tid men inte riktigt ”kommit till skott” då är NU den bästa tiden att ta reda på mer, kolla alternativ, studiefinansiering och hur det skulle kunna fungera för dig.

Gymnasial vuxenutbildning via Lärcentrum

Som kommunmedborgare i Robertsfors har du via Lärcentrum tillgång till all kommunal vuxenutbildning i Västerbotten. Det finns möjlighet att läsa yrkesutbildningar med lärlingsupplägg eller vanligt studieupplägg samt teoretiska kurser. Yrkesutbildningar inriktade mot yrken där det råder arbetskraftsbrist inom regionen är prioriterade, exempelvis elektriker, industritekniker, undersköterska och kock. Ta kontakt med studie- och yrkesvägledare (SYV) för mer information om vilka utbildningar som finns i Västerbotten och hur du ansöker till dessa.

Enligt lag har alla som behöver behörighetskomplettera för att kunna studera vidare på universitet och högskola samt yrkeshögskola rätt till detta. Vänd dig till SYV så får du hjälp att hitta de kurser du behöver för att bli behörig till den utbildning du vill gå. Det finns möjlighet både att läsa kurser på distans och att läsa kurser på plats i exempelvis Umeå eller Skellefteå.

Grundläggande vuxenutbildning

Du som saknar grundskola har rätt att läsa in grundskolebehörighet. Du kan läsa svenska, svenska som andraspråk, samhällsvetenskapliga ämnen och matematik på plats på Lärcentrum. Det finns också möjlighet att läsa dessa kurser på distans.

 På Lärcentrum hittar ni även:

  • SFI (Utbildning i svenska för invandrare)
  • Särskild utbildning för vuxna – för dig som är 20 år eller äldre och som har en funktionsnedsättning. Särskild utbildning för vuxna kallas också för särvux.

Stöd och hjälp på Lärcentrum

På Lärcentrum finns möjlighet att få studiehandledning för dig som läser kurser på distans. Det finns även tillgång till specialpedagogisk kompetens som kan hjälpa dig med läs- och skrivsvårigheter, språkstörningar eller andra funktionsvariationer.

Studie- och yrkesvägledning

Du som vill veta mer om studier på olika nivåer, yrken, arbetsmarknad och studiefinansiering är välkommen att kontakta oss för ett samtal med Lärcentrums studie- och yrkesvägledare.

Har ni frågor tveka inte att kontakta oss!

KÄNN DIG HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ LÄRCENTRUM!

Kontaktperson

Rektor Lärcentrum samt studie- och yrkesvägledare

Monica Lindgren

0934-141 77

070-233 45 85

monica.lindgren@robertsfors.se

Administratör
Anna Pålskog
Telefon: 0934-141 72
anna.palskog@robertsfors.se

Besöksadress Lärcentrum
Parkgatan 1
915 31 Robertsfors