Ett år av krig i vårt närområde

i Category: Kriget i Ukraina | 1 min läsning
Ukrainaflagga i blått och gult med vit fredsduva.

För ett år sedan kom beskedet att Ryssland inlett en storskalig invasion av Ukraina. Under krigets första skakiga månader blev Robertsfors kommun, tillsammans med många andra kommuner i landet, varse om hur nära det här kriget var, och tyvärr fortfarande är. En stor flyktingvåg förväntades, vi inventerade med kort varsel hur många akuta tillfälliga boendeplatser kommunen kunde upplåta för ukrainska flyktingar. Någon större flyktingvåg nådde aldrig Västerbotten och en del av dem som flydde sitt land valde att återvända.
Men några Ukrainska flyktingar blev av Migrationsverket placerade i Ånäset i lägenheter och civilsamhället har gjort en fantastisk insats för att underlätta för de här människorna. Det finns många öppna hjärtan i vår kommun.

Ett år har gått och tyvärr ser vi ännu inget slut på kriget. Robertsfors kommun är en av länets krisberedskapsaktörer och vi fortsätter, tillsammans med övriga aktörer i länet, att följa händelseutvecklingen i den här konflikten.

Vi vill, med anledning av årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, uttrycka vår solidaritet med det ukrainska folket.

Petra Andersin (s), kommunstyrelsens ordförande

Lars Tängdén (c), kommunstyrelsens vice ordförande