Robertsfors lägst arbetslöshet i länet

i Category: Nyheter | 1 min läsning
Två händer gör high five mot gul bakgrund, text 3,5%

Under pandemin ökade arbetslösheten i Sverige och var som högst 9,2 % under sommaren 2020. Återhämtningen efter pandemin har varit ojämn över riket. Högst är arbetslösheten runt Stockholm, medan norra och sydöstra Sverige återhämtat sig betydligt bättre.  På riksnivå hade arbetslösheten sjunkit till 6,6 % i augusti 2022.

Motsvarande siffra för Robertsfors kommun är 3,5 % vilket är lägst i Västerbotten och väldigt lågt även för riket. Robertsfors kommun har arbetat hårt med att få arbetslösa medborgare ut i studier och arbete. Här gör Lärcentrum, kommunens arbetsmarknadsenhet, socialtjänsten, projektet Stärka Sin Ställning och Returmarknaden Bruksam stora insatser för att vägleda personer till studier och/eller komma ut i arbetslivet. Även projektet Näringsliv i samverkan som stöttar de lokala företagen samt företagen själva som finns i vår kommun bidrar till den låga arbetslösheten.

Av länen hamnar Västerbotten på andra plats i Sverige med andelen arbetslösa på 4,4 %, Lägst arbetslöshet har Gotlands län med 4,2 %. Västerbotten förväntas ha lägst arbetslöshet i landet under 2023.

Kommuner med lägst arbetslöshet i Västerbotten i augusti 2022 (snitt för riket 6,6 %)

Robertsfors 3,5 %
Skellefteå 3,6 %
Vindeln och Sorsele 4,3 %

Uppgifterna kommer från Arbetsförmedlingen