Information från polisen inför Rally Sweden

i Category: Nyheter | 1 min läsning
Rallybil kör i kurva, snö sprutar bakom bilen.
2020 FIA World Rally Championship / Round 02 / Swedish Rally / February 13-16, 2020 // Worldwide Copyright: McKlein

Det har väl knappast undgått någon att det mellan 24 och 27 februari arrangeras Rally Sweden i Västerbotten? Det förväntas komma många besökare, vilket bland annat kan påverka trafikläget i Umeå och kring rallysträckorna.

Polisen kommer att arbeta för att skapa trygga och säkra platser för medborgare och besökare under Rally Sweden. Det innebär bland annat att verka förebyggande genom trafiksäkerhetsarbete och skoterkontroller, men också mot exempelvis ordningsstörningar och hög alkoholförtäring.

Polisen har samlat några uppmaningar, tips och länkar för dig som planerar att besöka rallyt – eller för dig som endast indirekt berörs i form av boende i Umeå med omnejd. Dessa hittar du i sin helhet på Polisens webbplats.

Trafik – förväntade trafikstörningar, lämna gärna bilen hemma

Det kommer att bli extra mycket trafik i och omkring Umeå, särskilt torsdag–söndag denna vecka. Undvik onödiga bilresor och lämna om möjligt bilen hemma om du ska besöka rallyt. Nyttja gärna de extrainsatta bussar som kommer att finnas. Följ anvisningar och skyltning för att undvika olyckor och trafikstörningar.

Information från Trafikverket om förväntad påverkan på vägar i Västerbotten med anledning av Rally Sweden

Information från Visit Umeå om resor i centrala Umeå samt till och från arenan och rallysträckorna

Information från Länstrafiken i Västerbotten om bussar under Rally Sweden

Skoter – förbud mot terrängkörning utanför skoterleder

Länsstyrelsen har beslutat om ett tillfälligt förbud mot terrängkörning utanför skoterleder inom en radie om 3 km från varje specialsträcka. Det innebär att det endast är tillåtet att använda särskilt skyltade skoterleder fram till sträckorna. I och omkring centrala Umeå råder redan ett förbud mot trafik med motordrivet fordon i terräng. Följ anvisningar och skyltning.

Information på Rally Swedens webbplats om regler för skotertrafik i samband med Rally Sweden

Polisen gästar Motorblog of Sweden (MOS) och berättar om vad du som planerat att ta skotern eller bilen till rallyt bör tänka på

Mer information om allmänna lagar och regler gällande snöskotrar