Tryggare resor för bussresenärer

i Category: Nyheter | 1 min läsning
Busskuren vid Djäkneboda är blå med plexiglasrutor. Intill står en stor blå buss

Sedan en tid tillbaka är de nya busshållplatserna i Djäkneboda och Bobacken färdigställda och tagna i bruk. För att säkra resenärernas trygghet utefter E4 har Bobackens hållplatser väl tilltagna ytor för bussarna att angöra, perronger och anslutande gångvägar för resenärerna. Dessutom är hållplatserna upplysta.

En person väntar på bussen vid en busskur i plexiglas. Bussfickan är lång och bred i bakgrunden syns en lastbil.
Väl tilltagna ytor för både bussar och resenärer samt anslutande gångbanor gör resandet säkrare vid Bobackens hållplatser.

I december började hållplats Djäkneboda E4 att trafikeras och där finns en bussignal på hållplatsen som måste aktiveras för att bussen ska köra in till hållplatsen. Bredvid busskuren finns en grå låda på en stolpe med två tryckknappar, en för resenärer som ska mot Umeå och en för resenärer som reser mot Skellefteå.  När 5 minuter återstår tills bussen kommer trycker resenären in en av knapparna. En ton hörs från lådan när signalen är aktiverad. Bussignalen är aktiv i 15 minuter. Är bussen försenad behöver du trycka in knappen en gång till.  Ljussignalen på stolpen vid bussens färdriktning är nu aktiverad, vilket innebär att den slocknar och gör föraren av bussen uppmärksam på att det finns resenärer vid busshållplatsen som vill åka med.

Bild på en grå låda på stolpe med två knappar, under den ena står mot Skellefteå och under den andra står mot Umeå.
Resenären behöver trycka på en av knapparna för att bussen ska angöra hållplatsen.

Vid hållplatsen Djäkneboda E4 finns även en nybyggd pendlarparkering med 21 parkeringsplatser och möjlighet till motorvärmare. 

Motorvärmarstolpar, i bakgrunden trafik.
Pendlarparkeringen vid hållplats DJäkneboda E4 har 21 parkeringsplatser med motorvärmare.
Signallampa på hög stolpe intill E4.
Ljussignalen slocknar när resenären aktiverat hållplatsen och busschauffören vet då att hen ska åka in till busshållplatsen.

För att se aktuella busstidtabeller, gå in på www.tabussen.nu