Tillväxtchefen önskar god jul!

i Category: Nyheter | 3 min läsning
Vit glittrig gran mot gyllengul bakgrund

Nu ligger snön över hela Robertsfors kommun som ett mjukt täcke. Tänk hur de senaste två åren varit med pandemin lurandes över oss hela tiden. Inom den kommunala verksamheten har vi fått kämpa dagligen med att undvika smittspridning och samtidigt utföra de arbeten som är oss ålagda. Vi vet att många privata näringsidkare slitit hårt. Tänk på att konsumera lokalt om ni är ute i svängen innan, under och efter jul.

När allt tycktes ha lugnat ned sig så kom pandemin helt plötsligt tillbaka och vi fick den 8 december nya råd och rekommendationer. Vi får fortsätta ett tag till att hålla avstånd.

2021 har varit ett spännande år. Vi står inför helt nya utmaningar. Vi ska växa tillsammans och ta steg för steg in i framtiden ihop. Det ska byggas, renoveras, skapa mervärde utifrån de strategiska nationella beslut som tagits. Vi ska dock inte glömma att vårda de värden vi har i Robertsfors kommun idag. Tryggheten. Närheten till naturen. Sammanhållningen. Vårt rika föreningsliv. Alla fantastiska byar. Finns så mycket att vårda och ta upp där.

Nuläget efter det här året är att vi växt i invånarantal. Vi har en god ekonomi som är under kontroll och utifrån den har vi påbörjat stora delar av utvecklingsfaserna.

Visste ni till exempel att man, för att få bygga ett hus på en bit mark ska marken vara detaljplanerad för detta. En detaljplan tar 1–2 år att ta fram så det gäller hela tiden att arbeta med den horisonten; 1–10 år före det som ska göras.

Robertsfors Kommun är aktiv när det gäller att locka investerare till kommunen då vi som kommun inte kommer att ha musklerna att bygga allt själv utan vi är beroende av externa företag.

Fördelen just nu är att det är väldigt hett i norra delarna av Sverige. Det finns företag som är beredda att investera om vi gör grundarbetet med att till exempel ta fram planer, öka kapaciteten på reningsverk, påskynda ökad kapacitet av el in i kommunen. Sådana strategiska, infrastrukturella frågor har vi arbetat med mycket under 2021 på Tillväxtkontoret.

Vi kommer också hamna i ett läge där vi får lättare att locka kompetens men också i ett läge där medborgare får lättare att pendla ut vilket gör att vi i Robertsfors kommun måste vara attraktiva arbetsgivare, attraktiv boendemiljö och allt som finns där emellan.

I övrigt vill jag passa på att önska god jul från Robertsfors Kommuns sida samt en extra julhälsning till de som arbetar under julhelgerna för att upprätthålla den kommunala servicen.

Passa på att åka skidor, skridskor och använda vår fina natur nu under jul och återhämta er. Vi har bland annat cirka 40 mil preparerade skoterleder som sköts av Robertsfors skoterklubb i samarbete med Robertsfors Kommun.

Under årets första månader när snön tillåter dras alltid 7-mila leden upp mellan Botsmark och Robertsfors. Där kan alla som är skidsugna åka igenom ett fantastiskt vinterlandskap och passera byar som Överklinten och Åkullsjön. Där kan man också hitta fina rastplatser som exempelvis Fågelsång där det går att rasta för en liten stund och känna det lugn som präglar hela kommunen.  För den med barn som är pulksugna finns även Stantorsbacken med en mindre släplift att tillgå. Lite mer snö behövs. Ett annat tips är att bara ta skidorna och åka ut i naturen. De enda spår som ska synas efter dig är skidspåren. Tänk på att göra så lite avtryck på naturen som bara är möjligt.

God jul och gott nytt år!

Magnus Hansson
Tillväxtchef
Robertsfors Kommun

(Krönikan publicerades första gången i  Västerbottens Mellanbygd den 15 december)