Lokala fisketraditioner blir till receptbok

i Category: Nyheter | 2 min läsning
Tallrik med stekt nätting

Förra året inleddes projektet Hållbara Maritima Mattraditioner i Kvarken (HMMK), ett projekt där Robertsfors kommun står som ägare. Ett år in i projektet har flertalet intervjuer med fiskare gjorts som hittills resulterat i sju artiklar till den receptbok som planeras att ges ut till våren.
– Receptboken som är en av de slutprodukter som projektet ska resultera i kommer bland annat att innehålla cirka 12–13 lokala fiskrecept från kommunerna Robertsfors, Umeå och Nordmaling, berättar Joakim Eriksson som är projektledare.

Av personerna som har intervjuats är några yrkesfiskare medan andra har ett stort intresse och lång erfarenhet av lokalt fiske och fisketraditioner. En av de intervjuade är Hans Carlsson i Rickleå som berättar om nättingfiske. Ett av Hans recept kan du ta del av redan nu längst ned på denna sida.
– Idén till projektet kom till eftersom det blir allt större efterfrågan på lokalt producerad mat men paradoxalt nog blir våra lokala yrkesfiskare allt färre. Då är det viktigt att kunna dokumentera de fisketraditioner som finns lokalt och även ta tillvara på möjligheten att visa upp vilka fiskeresurser som finns längs kustlandet, berättar Joakim.

Han säger att de maritima resurserna som finns lätt hamnar i skymundan när intresset för lokal mat som finns i vår natur växer. Boken kommer, utöver att innehålla recept, innehålla intervjusegment där fiskare berättar om sin relation till fisket.
– Det handlar om de här personerna, om platserna och traditioner som finns runt fisket och självklart med fina bilder, säger Joakim Eriksson.

Boken kommer att finnas gratis online till våren genom Robertsfors kommun, Visit Umeå och Region Västerbotten Turism. Fysiska exemplar kommer att finnas till försäljning i utvalda kustnära butiker.

Mer om projektet

Syfte med projektet är att säkerställa bevarandet av kunskapen om kust och älvsfiskets råvaror i kommunerna Robertsfors, Umeå och Nordmaling. Projektet ska bidra till att öka både intresset och stoltheten över de lokala maritima resurserna och matkulturen som är knuten till dessa. Projektet är  även tänkt att verka för hållbart fiske samt för att hänsyn tas till våra maritima miljöer. 

Projektet startade i november 2020 och sträcker sig till sommaren 2022 och görs i samarbete med Region Västerbotten Turism och Visit Umeå.

Läs mer om projektet här

Bild: Panerad färsk nätting, Receptet finns att läsa nedan. Fotograf : Philip Avesand.

Recept: Panerad färsk nätting

Rensa nättingen genom att ta bort tarmen, klippa bort huvudet och stjärten.
Blanda vetemjöl, salt och ströbröd i en skål och vänd fisken i blandningen. Bryn fisken i smör i stekpanna och lägg sedan över i långpanna.
Stek färdigt fisken i ugnen på 175–200 grader i cirka en timme.
Serveras med kokt potatis.

Joakim Eriksson är projektledare för projektet Hållbara Maritima mattraditioner i Kvarken. Fotograf: Anne Hultgren