Fysiska författarmöten i höst

i Category: Covid-19 | 1 min läsning
Åsa Lundström har långt blont hår och stickad tröja. I haänderna håller hon flera programblad. I bakgrunden bokhyllor.

I måndags damp höstens program från Robertsfors bibliotek ned i brevlådan hos kommuninvånarna. Och för första gången på vad som känns som en evighet kommer fysiska möten, med bland annat tre författare, att ske under hösten.
– Det här är så otroligt efterlängtat säger Åsa Lundström, biblioteks- och kulturchef på Robertsfors kommun.

Det första författarmötet, med Svante Bäckström, sker redan den 28 september på församlingsgården i Bygdeå. Även författarna Karin Smirnoff och Kent Lundholm står på programmet i höst, men denna gång sker inga träffar i bibliotekens lokaler.
– I vanliga fall vill vi gärna visa upp våra lokaler och vad vi gör på biblioteken och det känns som den naturliga miljön att hålla författarmöten i. Men med tanke på coronaviruset har vi valt större lokaler så det blir lättare att hålla avstånd till varandra, säger Åsa Lundström.

Åsa berättar att pandemin påverkat bibliotekens verksamhet i snart 1,5 år.
– Det har verkligen varit ett annorlunda år för alla bibliotek i länet. Biblioteken som är en sådan viktig mötesplats där alla har varit välkomna fick i stället styra om verksamheterna så det blev så lite fysiska möten som möjligt, berättar hon.

I dialog med andra bibliotekschefer och Regionens smittskydd beslutades det bland annat att det var viktigt att hålla skolverksamhet och verksamhet mot allmänheten skilda åt, så människor blandades så lite som möjligt. Man införde även ”bokpåsar” där lässugna kunde hämta ut böcker på ett enkelt sätt.

Men trots att vi nu börjar ana ljuset i tunneln och restriktionerna delvis tas bort den 29 september är pandemin inte över.
– Vi ser så mycket fram emot att kunna hålla fysiska träffar igen, men fortfarande gäller att den som har förkylningssymtom stannar hemma. Det kan även bli förändringar i programpunkter med kort varsel, berättar Åsa.

På bilden ses biblioteks- och kulturchef Åsa Lundström hållandes höstens programblad.

Hela höstens program på biblioteken i Robertsfors hittar du här 👇