Uppdaterad 2 juli: Koka dricksvattnet i Åkullsjön

i Category: Nyheter | 4 min läsning
Karta Åkullsjön

Uppdatering 2 juli kl. 11.10

Uppdatering koliforma bakterier i dricksvattnet i Åkullsjön.

De prover som togs i onsdags visar att vattnet är tjänligt utan anmärkning med undantag för en provpunkt. Kokningsrekommendationen hävs därför för samtliga fastigheter med undantag för skolan i Åkullsjön.

Ytterligare åtgärder och provtagning kommer att genomföras på skolan i Åkullsjön.

Orsaken till att det förekommit koliforma bakterier i dricksvattnet i Åkullsjön beror troligtvis på stillastående vatten eller underhållsarbete som genomförts i anslutning till ledningsnätet veckorna innan.

Det här är den sista informationsuppdateringen angående koliforma bakterier i vattnet i Åkullsjön.
Kokningsrekommendationen hävd för alla fastigheter utom Åkullsjöns skola.

 


Uppdatering tisdag 29 juni kl. 14.30

Angående koliforma bakterier i dricksvattnet i Åkullsjön

Alla prover som togs igår, måndag visar att vattnet är tjänligt utan anmärkning. Nya prover kommer att tas imorgon, onsdag och vi kommer kunna ge svar på dem senast fredag.

Kokningsrekommendationen kvarstår till dess att resultatet i alla provpunkter är tjänligt utan anmärkningar vid två på varandra följande provtillfällen.


Uppdatering torsdag 24 juni kl. 13.00

Angående koliforma bakterier i dricksvattnet i Åkullsjön

Arbetet med att byta ut viss maskinell utrustning i dricksvattenreservoaren är nu färdigt och arbetet med att rengöra och återfylla reservoaren pågår. Under tiden ber vi er att vara återhållsamma med användandet av dricksvatten.

De prover som togs i början av veckan visar att det har blivit bättre i delar av nätet. Vi har därför fortsatt med klorering av dricksvattnet och kokningsrekommendationen kvarstår.

Enligt livsmedelsverkets regler för att häva en kokningsrekommendation är det viktigt att resultatet i alla provpunkter ska vara tjänligt utan anmärkningar vid två på varandra följande provtillfällen.

Under kvällen kommer vi åter ta reservoaren i drift och nya prover kommer att tas i början av nästa vecka. Om det visar tjänligt utan anmärkning behövs ytterligare en provtagning med resultatet utan anmärkning innan vi kan häva kokningsrekommendationen.

SMS tjänst

Vid driftstörningar använder kommunen en SMS-tjänst för att informera om bl.a. störningar på dricksvattennätet. Systemet skickar ett sms till din mobiltelefon eller talsvar till din fasta telefon.

På robertsfors.se  > Felanmälan kan du läsa mer. Under rubriken SMS-tjänst finns en länk där du kan kontrollera, ändra eller lägga till uppgifter om dig och din fastighet.


Uppdatering onsdag 23 juni kl. 16:00

Uppdatering koliforma bakterier i dricksvattnet i Åkullsjön

Imorgon, torsdag den 24 juni kommer det förekomma störningar och avbrott i dricksvattenleveransen. Det beror på åtgärder i samband med att det förekommer bakterier på ledningsnätet. Vi kommer rengöra vattenreservoaren och i samband med detta även passa på att byta ut viss maskinell utrustning. Vi har även kunnat utesluta grundvattnet och vattenverket som källa till bakterierna.

Kokningsrekommendationen kvarstår.


Uppdatering tisdag 22 juni kl.20:50

Arbetet med felsökning och åtgärder har fortsatt under dagen. Nya prover togs idag och vi kommer kunna ge svar på dem under torsdag em/kväll.

Kokningsrekommendationen kvarstår.


Uppdatering kl. 16.25

Vi har påbörjat klorering av det kommunala dricksvattnet I Åkullsjön. Kloreringen är en rutinåtgärd och används för att döda bakterier i ledningsnätet. Det kan ge en annan lukt och smak på vattnet än vanligt. Kokningsrekommendationen av dricksvatten kvarstår. Var försiktig med tvätt då det finns risk att det missfärgar kläder.


Kokningsrekommendationer avseende dricksvatten gäller i Åkullsjön

På grund av Koliforma bakterier är kokningsrekommendation utfärdad. Som en säkerhetsåtgärd innan prover visat på ett godkänt vatten uppmanas ni därför att koka vattnet.

 • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning
 • Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
 • Häll upp det kokta vattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare- gärna i kylskåpet. Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till att:
  – -Blanda saft eller andra drycker med vatten
  – Brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren oftast inte värmer dricksvattnet tills det kokar
  – Göra is
  – Skölja frukt och grönsaker som inte kokas
  – Borsta tänderna

Okokt dricksvatten kan användas till att:

 • Tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta
 • Tvätta händer och ansikte
 • Duscha, men de till att små barn inte sväljer vatten, undvik att bada
 • Diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
 • Diska för hand, låt disken torka innan den används
 • Tvätta kläder
 • Städa och rengöra ytor
 • Vattna blommor
 • Spola i toaletten

Barn ska inte leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer gäller för dricksvattnet.

Vi vet i nuläget inte när kokningsrekommendationerna kan upphävas. Information uppdateras på vår hemsida: https://www.robertsfors.se/ och Facebook.