Sofia Lindberg får Robertsfors kommuns elitbidrag

i Category: Nyheter | 1 min läsning

Det är med stolthet som Robertsfors kommun för femte året i rad väljer att stötta längdskidåkaren Sofia Lindbergs (Robertsfors IK)  elitsatsning genom att bevilja elitbidrag på 10 000 kronor för 2020/2021.
– Det är fint att få bidrag och stöttning av kommunen, det motiverar mig att prestera och representera Robertsfors kommun på ett bra sätt, säger Sofia Lindberg.

Sofia är född och uppvuxen i Robertsfors och har tävlat för Robertsfors IK sedan barnsben, hon har förblivit klubben trogen genom åren. Numera är hon bosatt i Umeå och arbetar som biomedicinsk analytiker samtidigt som hon lägger ner mycket tid på sin elitsatsning. Ungefär 650 timmar träning blev det förra säsongen.

Resultatmässigt blev det en fin 11:e placering i Tjejvasan, en 21:a plats i Vasaloppet samt att hon blev 1:a i både Fjällrävenloppet och Stora Vildmannaloppet.

På grund av pandemin har det varit svårt att lägga upp en tävlingsplan denna säsong då det är osäkert vilka tävlingar som kommer att genomföras.

– Planen nu är att jag ska åka Tjejvasan och Vasaloppet. Kanske blir det SM också. Man får passa på att åka de lopp som blir av, säger Sofia.

7-mila, den klassiska skidtävlingen mellan Vindeln och Robertsfors är ett av loppen hon hoppas kunna delta i år. 2019 blev hon bästa dam i loppet, 2020 tog hon andraplatsen.

– Det är ett fantastiskt lopp, allt från elitåkare till motionärer tycker att det är en av säsongens höjdpunkter. Det är ett fint långlopp som går från A till B, inget varvlopp och det uppskattas av många, berättar Sofia.

Som alla elitåkare har Sofia Lindberg stora utgifter för såväl resor som utrustning. Därför har hon ansökt om Robertsfors kommuns elitbidrag. Ändamålet med bidraget är att möjliggöra för föreningar att stimulera elitpresterande lag och individer att delta framgångsrikt i tävlingssammanhang.
– Sofia är en fantastiskt god förebild som kommer från kommunens rika föreningsliv. Hon har visat att med hård, långsiktig träning och uppsatta mål så kan man, trots att man tillhör en mindre förening, nå yttersta Sverigeeliten, säger Magnus Hansson, Tillväxtchef på Robertsfors kommun.