Information om snöovädret

i Category: Nyheter | 2 min läsning

Länets krisberedskapsaktörer har under eftermiddagen haft en regional samverkanskonferens med anledning av klass 2-varningen för stora mängder snö.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stora snömängder på kort tid i Västerbottens kustland från torsdag morgon 21 januari till fredag morgon 22 januari. Snöfallet förväntas avta tillfälligt, men sent på fredag och under natten mot lördag är det åter risk för stora snömängder. Mycket snö på kort tid och frisk vind kan ge kraftig drivbildning och orsaka problem i trafiken. Håll dig uppdaterad om trafikläget. Ge dig inte ut i trafiken om du inte måste. Förbered dig även på att det kan bli strömavbrott. Mycket snö på träden i samband med vind kan orsaka långvariga strömavbrott.

Vid strömavbrott

Man befarar att läget kan bli värre vad gäller antalet strömavbrott under detta snöoväder än förra veckans oväder. Detta med anledning av att träden redan är snötyngda sedan förra veckans snöfall. Det i kombination med ytterligare och tyngre snö samtidigt som det blåser kan orsaka nedfallna träd över ledningarna.

Vid större elavbrott påverkas inte bara belysning och elektriska apparater, utan i vissa fall även värme, IT och telefoni samt betalningssystem. På dinsäkerhet.se till annan webbplats finns mer information om hur du kan förbereda dig inför ett långvarigt elavbrott och vad som är bra att ha hemma.

Om du måste ut i trafiken:

•Följ väderläget inför och under din resa. www.smhi.se
•Trafikverket har alltid aktuell trafikinformation, www.trafikverket.se
•Lyssna på trafikinformation på Sveriges Radio P4.
•Ha med varma kläder och skor, dryck, något ätbart och en mobiltelefon så klarar du dig längre om du kör fast i snön.

 Om du ska ut och resa:

Håll koll på aktuell trafikinformation hos din researrangör. Det är dit du vänder dig vid förseningar och inställda avgångar.

https://www.tabussen.nu/lanstrafiken/trafikinformation/
https://trafikinfo.sj.se/sv

 

Här finns mer information:

Följ väderutvecklingen via SMHI

Lyssna på Sveriges radio P4 för aktuell information

Följ Trafikverkets trafikinformation

Länstrafiken i Västerbotten

Sveriges radio Trafikredaktionen 020-999 444

113 13 – få eller lämna information om pågående kriser och olyckor

Krisinformation.se – krisinformation från svenska myndigheter

Robertsfors kommun samverkar med länets övriga krisberedskapsaktörer som följer läget och arbetar nära tillsammans för att begränsa påverkan på samhället.