Lokalvårdarna stoppar spridningsvägar

i Category: Covid-19 | 2 min läsning
Katrin går uppför en trappa och torkar ledstången med trasa. Hon har svart t-shirt och kort blont hår.

Ofta arbetar lokalvårdarna lite i skymundan, men de har bland de viktigaste uppdragen när det kommer till att motarbeta smittspridning i kommunens verksamheter. Lokalvårdarna står i frontlinjen, oavsett om det handlar om att dämpa utbrott av vinterkräksjuka eller coronavirus.

– Lokalvården är oerhört viktig. Att jobba med att stoppa spridningsvägar är verkligen A och O och nu när vi är i en pandemi är det ju extremt viktigt, säger Helena Liljenordh, städchef på Robertsfors kommun.

Katrin Johansson har arbetat som lokalvårdare i Robertsfors kommun i 31 år. Hon och hennes kollegor arbetar dagligen med att bryta spridningsvägar för smitta i kommunens verksamheter. Det arbete de utför är avgörande för att människor ska hålla sig friska och därmed kunna arbeta eller gå i skolan. Men med covid-19 har hennes arbete till viss del förändrats och ansvaret har ökat.

– Istället för att torka kontaktytor en gång i veckan torkar vi dem en gång per dag. Det är till exempel dörrhandtag, lysknappar och ledstänger så det är klart att det tar mer tid, säger Katrin Johansson som städar på Tundalsskolan i Robertsfors.

Arbetsrutiner vid ett utbrott av covid-19 fanns, hur konstigt det än låter, redan på plats innan pandemins start. Till stora delar är det nämligen samma rutiner som man har vid andra smittor, till exempel vinterkräksjuka. Helena Liljenordh berättar att Robertsfors kommuns lokalvård kartlagt risker inom yrket för flera år sedan och smitta var en av riskerna.

– Nu när det blev en pandemi tog vi upp de rutiner vi redan hade på plats och lade till några moment enligt Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer, så det var inget ovant för arbetsgruppen. Vi har jobbat så mycket med det här tidigare, berättar Helena.

Handskar och handsprit finns alltid på städvagnen och förkläden finns om det skulle behövas. Om smitta skulle förekomma på en enhet finns bland annat vattenlösliga tvättsäckar som moppar och trasor ska läggas i direkt för att slippa mellanhanteringen innan tvätt i maskin. Dessa hade, tack vare riskanalyserna, köpts in till varje enhet redan innan pandemin. Ytdesinfektion och allrengöring är det ingen brist på.

– Jag känner mig trygg med att vi har ett bra uppbyggt lager med medel och skyddsutrustning, säger Katrin Johansson som även berättar att hon försöker hålla avstånd till andra även om skolans korridorer kan vara trånga.

Helena Liljenordh betonar att dialogen med andra verksamheter inom kommunen, medicinskt ansvarig sjuksköterska och Vårdhygien i Region Västerbotten fungerat väldigt bra under pandemin och alla har hjälps åt för att göra det man kan för att dämpa smittspridningen.

– Jag vill också säga att jag är så imponerad över hur alla som arbetar inom lokalvården har jobbat för att hantera covid-19. Alla har visat ett stort engagemang och gör ett fantastiskt jobb för att stoppa spridningsvägarna, säger Helena Liljenordh.