Robertsfors kommun fortsätter klättra i företagsranking

i Category: | 1 min läsning

År 2010 låg Robertsfors kommun på plats 255 av 290 i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet bland Sveriges kommuner. Under de senaste tio åren har kommunen stadigt klättrat uppåt på rankingen. I år hamnar Robertsfors kommun på plats 115, vilket innebär en klättring på 140 platser på 10 år.

– Vi har ständigt arbetat med att förbättra samverkan och dialog mellan näringslivet, kommunens tjänstemän och politiker. Vi har lagt energi på de utmaningar som vi själva kunnat vara med och påverka, säger Robertsfors kommuns näringslivsansvarige Olof Norberg om bakgrunden till framgången.

Men styrmålet som är satt för kommunen är att nå topp 100 senast år 2022.

– Det är ett tufft mål men ändå inte omöjligt att nå, säger Olof Norberg och fortsätter. På de punkter vi får sämre resultat är vi omvärldsberoende, vilket gör att dessa inte r lika lätta för oss som kommun att åtgärda, det kommer att krävas krafttag framöver.

Om undersökningen. Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2020 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2020 och ytterligare en tredjedels statistik från statistiska Centralbyrån (SCB) och kreditupplysningsföretaget UC.