Allemansrätten – sommarinformation!

i Category: | 1 min läsning

Äntligen är sommaren här och med sommaren kommer många frågor om allemansrätten och vad som gäller vid olika typer av aktiviteter som ex eldning, klättring, plockning av naturprodukter, elcyklar, enskilda vägar, hemfridszon, och ridning.

Allemansrätten ger oss alla möjligheten att tillfälligt och hänsynsfullt vara i naturen utan att fråga markägaren om lov. Rättigheterna medför också skyldigheter att inte förstöra något eller störa markägaren eller andra som är ute i naturen.  Att cykla, rida, bada och vandra i naturen mm ingår i allemansrätten.

Naturvårdsverket har tagit fram information om allemansrätten på flera olika språk. Den här informationen finns på Naturvårdsverkets hemsida, och det är även möjligt att ladda ner (eller beställa) broschyrer som innehåller denna information. Läs mer om detta på Naturvårdsverkets hemsida genom att klicka på följande länk: (extern-länk)