Tänk på igelkottarna under Valborgsfirandet!

i Category: | 1 min läsning

En mysig tradition eller en tragedi för djuren? Valborgsmässoafton är årets farligaste dag för igelkottarna. Med kunskap och enkla medel kan du förhindra att djur bränns till döds eller brännskadas svårt.

Högarna med ris, kvistar och löv utgör perfekta boplatser för igelkottar och andra djur. Men när majbrasan tänds riskerar den att bli en dödsfälla. Många igelkottar har ännu inte vaknat och kommer då gå en långsam död till mötes om majbrasan tänds på utan att först ha kontrollerats. Igelkottar är långsamma, nattaktiva djur och de söker sig gärna ner i hålor och gömmer sig. Det gör att de inte tar sig ut, eller brännskadas svårt, när deras gömställe tänds på.

Försäkra er om att inga djur bosatt sig i rishögen. Även om riset till majbrasan samlats ihop nyligen måste rishögen kontrolleras. Ett bra sätt är att dagen innan, eller samma dag, flytta rishögen en bit bort och söka igenom rishögen innan den tänds på. Är majbrasan stor kan det gå att använda en lång planka och häva upp brasan. Det går även att slå på rishögen med ett tillhygge för att skrämma bort smådjur.

Genom att lägga den lilla extra tiden på att göra dessa åtgärder kan vi alla rädda liv den 30 april! (Dessa tips är tagna från Djurens Rätt)