Hemvändarna 2014

i Category: | 2 min läsning

Västerbotten har en stark tradition inom dansen. Många fantastiska begåvningar har fostrats och utvecklats i västerbottnisk mylla. Nu ser vi fram emot att återfå näringen av dessa starka danskonstnärer som spritts sig runtom i hela världen. Ett antal koreografer/dansare med ett ursprung i Västerbotten återvänder under 2014.

Deras uppdrag är:
•    Ta med sig en eller flera kollegor från ett annat land där de verkar eller har nätverk.
•    Skapa ett dansverk i en av Västerbottens städer/orter. Platsen kan vara inomhus eller utomhus beroende på omständigheterna
•    Tematiken är fri att tolka som man vill.
•    Skapandet sker i residens på plats nära samhället.
•    Under residenset ska dansarna ge workshops för skola och eller allmänheten och visa repetitioner.
•    Under residenset upprättas en kontakt med skolan där utbyte sker.

Till föreställningarna och repetitionerna kan knytas föreläsningar, seminarium och workshops på samma tematik, gärna i samråd med föreningar och verksamhet på orten. Mångfalden bland dansarna kommer att skapa ett kreativt klimat vilket i sig kommer att ge spinoff-effekter. Varje dansare drar till sig publik från olika håll i världen. Varje individ kommer att knyta nya kontakter under residenset samt få ett förhållande till orten/platsen i Västerbotten.

Ånäset/Robertsfors
Residensperiod 31.8–30.9 2014
Skolföreställning: 26.9 kl. 10.00 & 12.30

Offentlig föreställning 27.9 kl. 15.00
Plats: Centrumhuset i Robertsfors
Biljetter: Köps på plats

Dansare: Catrin Jonasson, Hanna Maria Albertsson, Susanna Knutas och Elina Elestrand

The Game

Catrin Jonasson kommer från Ånäset, Robertsfors kommun. Hon är utbildad på Balettakademien Stockholm och Umeå. Tidigare har hon arbetat med projektet NUdans på Göteborgsoperan, 2Entertain i Norge, Schibsted Awards i Karlstad och koreografen Christina Tingskog.

Hanna Maria Albertsson kommer från Skellefteå och är utbildad på Balettakademien Stockholm. Hon har arbetat med blandandra Åsa N Åström, Subbjazz och Björn Säfsten.

Susanna Knutas kommer från Umeå och är utbildad på Balettakademien Stockholm. Tidigare har hon  jobbat med Peter Svenzon/artofspectra, Åsa N Åström, Håkan Mayer och Charlotta Öfverholm.

Elina Elestrand kommer från Borlänge, Dalarna. Elina är utbildad på IWANSON International School of Contemporary Dance och Balettakademien Stockholm. Hon har jobbat med Egenio Cueto, John Britton, Åsa N Åström, Charlotta Öfverholm och Peter Svenzon/art of spectra och är nu konstnärlig ledare för aliEn dance company. Samtliga arbetar som dansare i aliEn dance company.

Vår idé är att tillsammans skapa ett dansverk baserat på temat makt. Vilken makt har åskådaren? Vilken makt har dansen och hur förändras den i olika forum?

Kopplat till repetitionen av föreställningen kommer dansarna att ge dansworkshops för de elever som går på Nybyskola i Ånäset den 11.9 samt 18.9. Eleverna får även ta del av den konstnärliga processen genom en öppen repetition. Eleverna bjuds till skolföreställningar av föreställningen The Game 26.9 kl. 10.00 och 12.30 på Centrumhuset i Robertsfors. Dansarna repeterar i gymnastiksalen på Nybyskola v. 36-v.38 efter det är de på scenen på Centrumhuset för att färdigställa föreställningen.

The game är ett samarbete med NorrlandsOperan, River Stories med stöd av Dans i Västerbotten och Robertsfors kommun. Projektet skapas i residens i Robertsfors/Ånäset.