RKL2018-horisontell-jpg

RKL-valet 2018

Den 9 september är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Alla som får rösta i valen och är upptagna i röstlängden får ett röstkort hemskickat med posten. För att ha rösträtt i något av valen måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Dessutom skiljer sig reglerna åt för rösträtt till riksdagen och kommun- och landstingsfullmäktige.

Information för politiska partier kan ni finna i fliken till höger under namnet ”För partier”.

Sammanfattad information från Valmyndigheten går att ladda ner genom följande länk:  (Att rösta (svenska))
Summarized information from the Election Authority is possible to download through following link: (Att rösta (engelska))

Rösträtt till riksdagen

Du har rösträtt till riksdagen om du är:

 • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige

Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du är:

 • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget.
 • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och landstinget.
 • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget.

Läs mer om rösträtten (exempelvis om du är utlandssvensk) på Valmyndighetens hemsida genom följande länk: (extern-länk)

Förtidsröstning

Från och med den 22 augusti till och med den 9 september kommer det dessutom vara möjligt att förtidsrösta till dessa val. I Robertsfors kommun sker förtidsröstningen i Kommunkontoret (Storgatan 13) och det kommer även vara möjligt att få dublettröstkort utskrivna där. Kom ihåg att en ej får ha parfymer eller pälsdjur i lokalen (förutom led-, service- eller signalhundar).

Öppettiderna för förtidsröstningen kommer vara:

 • Mån – Tis: 08.00 – 16.00
 • Ons: 08.00 – 14.00
 • Tors – Fre: 08.00 – 16.00
 • (Mån – Fre: Lunchstängt 12.00-13.00)
 • Lör – Sön: 11.00-15.00
 • Valdagen: 08.00 – 20.00

För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

Om du på grund av sjukdom eller annan anledning inte kan ta dig till lokalen för förtidsröstning är det även möjligt att rösta genom ombud eller de ambulerande röstmottagarna. För mer info om den sistnämnda, kontakta Robertsfors kommuns lokala valsamordnare genom 0934-14000. Frågor kan även skickas till Robertsfors kommun genom: kommun [at] robertsfors [dot] se

Röstning på Valdagen

Den 9 september är den faktiska Valdagen. Du kan bara rösta i den vallokal som står på ditt röstkort. Vallokalen är bara öppen på valdagen. När du röstar i din vallokal prickas du av i röstlängden och dina röster läggs ner i valurnorna. Du som har rösträtt får ett röstkort med posten cirka tre veckor före valet. På röstkortet står vilka val du har rösträtt till samt namn, adress och öppettider till din vallokal. Om du inte har fått ditt röstkort eller tappat det, kan du beställa ett nytt hos kommunen eller Valmyndigheten. Kom ihåg att en ej får ha parfymer eller pälsdjur i vallokalerna (förutom led-, service- eller signalhundar).

Öppettiderna för Vallokalerna är:

 • Centrumhuset, Robertsfors (Trädgårdsgatan 4)                     08.00 – 20.00
 • Bygdegården Bygdeå (Kustlandsvägen 48)                              08.00 – 20.00
 • Nybyskolan (Skolgatan 17) (matsalen), Ånäset                        08.00 – 20.00
 • Folkets hus (Kvarnvägen 9), Överklinten                                  09.00-13.00 & 17.00 – 20.00

Valnämndens preliminära rösträkning

Den 12 september kommer Robertsfors kommuns Valnämnd genomföra den preliminära rösträkningen, och liksom resten av rösträkningarna den denna öppen för allmänheten att bevittna under förutsättningen att rösträkningen inte störs. Denna rösträkning kommer påbörjas under förmiddagen, preliminärt efter 08.00. Den kommer hålla till i lokalen Ledningscentralen, i Robertsfors Kommunkontor (Storgatan 13).

Mer information

För mer information, se på Valmyndighetens hemsida genom följande länk: (extern-länk)
Eller genom att läsa deras sammanfattning genom följande länk: (Att rösta (svenska))

Från och med den 6 augusti öppnar även Valupplysningen, som en kan kontakta om en har frågor om valet, röstkort, bud-/brevröstning med mera. Valupplysningens nummer är: 020-825 825

Beställning av material

Valmyndigheten har även beställningsformulär på sin hemsida för de som skulle vilja ha material för bud-/brevröstning. Klicka på någon av de följande länkarna för att komma till Valmyndighetens hemsida:

- För material till budröstning: (extern-länk)

- För material till brevröstning: (extern-länk)

In other languages

For information in other languages than swedish, please go to the Election Authority’s website through following link: (external-link)

Kontakt

Vid frågor, funderingar eller andra ärenden kopplat till valet kontakta Robertsfors kommuns lokala valsamordnare genom 0934-14000. Frågor kan även skickas till Robertsfors kommun genom: kommun [at] robertsfors [dot] se

Senast uppdaterad: 2 augusti 2018, 15:44:52